Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tajuplný umělec Banksy vyzdobil městečko, milionová díla lidé přemalovali

Autor: Václav Lang - 
16. února 2016
06:52

Americké městečko Park City se může pochlubit možná největší koncentrací děl slavného graffiti umělce Banksyho v přepočtu na hlavu. Malby jednoho z nejznámějších světových streetartistů, jehož díla se vyčíslují na miliony, sice zdobí nejznámější světové metropole, tentokrát jimi ale pokryl nepříliš významné město se sedmi tisíci obyvatel. Ti však jeho tvorbu nepoznali, a většina děl proto nevydržela.

Banksy patří k nejvyhledávanějším a nejžádanějším umělcům současnosti. Svým úspěchem dokládá, že se graffiti tvorba může dostat i do galerií. Jeho díla se cení na miliony. Dá se jen spekulovat, nakolik umělci pomohla k jeho slávě striktní anonymita a tajuplnost. Neví se, jak Banksy vypadá, jak se jmenuje a kolik mu je let. Známý je jen jeho umělecký rukopis.

Nejpopulárnější Banksyho dílo v Park City je také nejvíce na očích. Nejpopulárnější Banksyho dílo v Park City je také nejvíce na očích. | Václav Lang, Blesk.cz
V tomto duchu se před šesti lety zjevil i na prestižním americkém festivalu Sundance, kde měl tehdy premiéru Banksyho snímek Exit Through The Gift Shop. Právě díky věhlasnému festivalu nezávislých filmů se jinak obyčejné horské městečko v Utahu stává každoročně světovým filmovým střediskem. Blesk.cz se koncem ledna exkluzivně zúčastnil jeho letošního ročníku a přesvědčil se, že zájem o Banksyho rukopis v místě i po letech přetrvává.

Podívejte se na reportáž o Banksyho dílech v americkém Park City:

Video Banksy zanechal odkaz v Park City. - Blesk TV
Video se připravuje ...
Banksy v době konání festivalu v roce 2010 zanechal na různých místech Park City své malby. Údaje o jejich počtu se rozcházejí – podle některých zdrojů jich bylo pět, podle jiných sedm a někteří tvrdí, že jich mohlo být i více. Některých si lidé všimli hned, jiné se objevily až po delší době, kdy je odhalil tající sníh.

Krysa s brýlemi je ukrytá

Faktem je, že řada těchto děl, jejichž hodnota by se mohla šplhat do závratných výšin, nevydržela. Zčásti proto, že lidé neodhalili jejich původ a velkou část odstranili v domnění, že se jedná o obyčejné graffiti. „Banksy cestoval po městě a pokreslil spoustu věcí, ale někteří jejich majitelé si mysleli, že je to jen graffiti na zdech, a okamžitě je přetřeli, protože nevěděli, že šlo o díla Banksyho,“ popsala na místě pro Blesk.cz jedna z pořadatelek festivalu.

Někteří návštěvníci si cenných kreseb ani nevšimnou, jiní přijíždějí právě kvůli nim. Někteří návštěvníci si cenných kreseb ani nevšimnou, jiní přijíždějí právě kvůli nim. | Václav Lang, Blesk.cz

V současnosti jsou v ulicích Park City k vidění dvě Banksyho díla, obě krytá ochranným sklem. První z nich zobrazuje kameramana sklánějícího se nad květinou a jako jediné vydrželo, byť s prasklinami, na svém místě. Druhá malba už to štěstí neměla. Modlícího se chlapce s křídly a svatozáří před dvěma lety zničil vandal, který rozbil ochranné sklo a malbu posprejoval.

Krysa s 3D brýlemi se objevila na vratech nejznámějšího divadla ve městě. Jeho majitel dílo ukryl. Krysa s 3D brýlemi se objevila na vratech nejznámějšího divadla ve městě. Jeho majitel dílo ukryl. | Egyptian Theatre

Dochovala se také kresba krysy s 3D brýlemi, která se objevila noc před premiérou Banksyho filmu na vratech hlavního divadla ve městě. Majitel divadla včas rozpoznal autora, vrata vysadil a ukryl. Dnes je drží pod zámkem a snaží se vybrat peníze na to, aby je mohl vystavit na veřejnosti. 

Jak to vypadá na festivalu Sundance:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi