Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Banksy nechal rozmontovat svůj park, aby pomohl vybudovat přístřešky pro uprchlíky

Autor: ČTK, shp - 
29. září 2015
10:01

Záhadami opředený umělec Banksy má nejenom nesmírný talent, ale i dobré srdce. Svůj značně alternativní zábavní park Dismaland nechá rozmontovat a použité materiály a stavebniny nechá použít pro sestavení přístavků v uprchlickém táboře ve francouzském Cailais.

Neobvyklý zábavní park britského streetartového umělce Banksyho přilákal během pěti týdnů do ospalého jihoanglického městečka Weston-super-Mare více než 150.000 návštěvníků. Výstava v bývalém veřejném bazénu parodující zábavní parky přinesla regionu v přepočtu až 740 milionů Kč. Teď je ale načase se posunout dál.

Banksy sám na svých stránkách odhalil svůj záměr s Dismalandem. „Již brzy… Dismaland Calais. Všechny trámy a látky z Dismalandu byly poslány do uprchlického tábora džungle »poblíž« Calais k vybudování přístřešku. Online vstupenky nebudou k mání, “ poznamenal sarkasticky.

Název výstavy Dismaland, což lze z angličtiny přeložit jako ponurá či bezútěšná země, odkazuje na velké parky plné atrakcí, jako je Disneyland. Kritika komerční zábavy, kapitalismu a konzumu byla hlavním tématem vystavených plastik, na jejichž vzniku se kromě Banksyho podílelo dalších 60 umělců.

Návštěvníci si mohli prohlédnout například sochu koně z kolotoče připravenou k uvaření a odkazující na skandál s koninou v masných výrobcích nebo plastiku lidí na lodi reagující na současnou uprchlickou krizi.

Banksy, jehož graffiti se poprvé objevilo na zdech v nedalekém anglickém Bristolu, patří mezi nejvýraznější současné umělce. Zakládá si na anonymitě, jeho díla se ale v aukcích pravidelně prodávají za statisíce dolarů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi