Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tajemný autor graffiti Banksy je zpěvák ze slavné kapely, prořekl se kolega

Autor: jer - 
23. června 2017
16:15

Pod pseudonymem Banksy operuje už řadu let pouliční umělec. Svými originálními graffiti pod rouškou tmy reaguje na politické dění. Dosud nebylo veřejně známé, o koho se jedná. Až se jednou jeden ze známých umělců v rozhovoru prořekl a odhalil Banksyho identitu, jak v pátek informoval web Aktuálně.cz.

Britský streetartista Banksy se k politickému a společenskému dění vyjadřuje pomocí pouličních instalací a graffiti. Dosud odmítal zveřejnit svoji totožnost, zřejmě kvůli strachu z postihu. Lidé o identitě umělce dosud jen spekulovali. Jedním z podezřelých byl i zakládající člen kapely Massive Attack Robert Del Naja.

Video  Banksy  - Blesk TV
Video se připravuje ...

S odhalením Banksymu nakonec „pomohl“ muzikant Goldie, který na podcastu na stránkách Scroobiuspip.co.uk omylem naznačil, že Del Naja je skutečně autorem graffiti. „Dejte na triko komiksový nápis, podepište to Banksy a máte vyděláno. Jako nic proti Robertovi, je skvělý umělec a myslím, že se mu podařilo umění otočit vzhůru nohama,“ řekl Goldie při rozhovoru. K tématu se ve zbytku podcastu už nevrátil.

Del Naju mnoho lidí podezřívalo ze spojení s graffiti, on sám ale souvislost odmítal. Například Daily Mail v minulosti poukázal na skutečnost, že Banksyho graffiti vznikala blízko míst, kde se vyskytoval Del Naja nebo kde koncertovala skupina Massive Attack. Robert Del Naja zvěsti o své tajné identitě tehdy označil za přehnané.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi