Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Za ohnivé peklo a 79 mrtvých mohla lednička, potvrdila policie

Autor: ČTK, nka - 
23. června 2017
12:20

Požár výškového obytného domu v Londýně z minulého týdne začal kvůli ledničce. Informovala o tom v pátek britská policie, podle které nebyl oheň založen úmyslně. Obložení budovy podle zástupkyně policie Fiony McCormackové propadlo ve všech bezpečnostních zkouškách. 

Tragický požár budovy Grenfell Tower v londýnské čtvrti Kensington si vyžádal přinejmenším 79 obětí. Od oznámení poslední bilance obětí policii nikdo nenahlásil další pohřešované, uvedla McCormacková. Policisté se ale stále obávají, že nemají „úplný obrázek“ o rozsahu tragédie. „Obávám se, že jich je víc,“ uvedla McCormacková k obětem. Z poškozené budovy už policisté podle ní vynesli všechna těla, která byla kompletní.

McCormacková znovu vyzvala, aby se policii přihlásili všichni, kdo v době tragédie byli v budově, ať už z jakýchkoliv důvodů. „Naší prioritou je dozvědět se, kdo byl v Grenfell Tower. Nezajímají nás důvody, kvůli nimž tam lidé byli,“ uvedla.

Fotogalerie Ohnivé peklo: Obrovský požár londýnského obytného domu 31 fotografií

Podle britských médií žila řada lidí v domě nelegálně, proto mají strach přihlásit se úřadům. Londýnský starosta už v této souvislosti vyzval k udělení amnestie takovým obyvatelům zničené budovy.

Video: Oheň všechno spálil na troud

Policie tak v pátek potvrdila dřívější informace médií, podle kterých požár způsobila vadná lednice. Podle McCormackové šlo o lednici s mrazákem typu Hotpoint FF175BP. Tento typ nebyl v minulosti označen za závadný a výrobní firma jej nestáhla z oběhu. Policie ve spolupráci s výrobcem spotřebičů provádí další testy. „Máme nyní odborné důkazy, že oheň nebyl založen úmyslně,“ uvedla zástupkyně policie.

Britský ministr obchodu a podnikání Greg Clark v reakci na prohlášení policie nařídil zkoušky dotčeného modelu chladničky, který se vyráběl v letech 2006 až 2009. „Jasně jsem firmě řekl, že očekávám, že bez otálení vymění jakýkoli kus, pokud se ukáže, že jeho používání je nebezpečné,“ uvedl Clark.

Značku Hotpoint v Evropě a v Asii vlastní společnost Whirlpool. Ta uvedla, že plně spolupracuje s britskými úřady. Majitele svých chladniček typu FF175BP nebo FF175BG vyzvala, aby se s ní spojili. „Spolupracujeme s úřady na tom, abychom dostali přístup k danému spotřebiči, a mohli tak pomoci při vyšetřování,“ uvedla firma. „Náš zármutek nad touto hroznou tragédií nelze vyjádřit slovy,“ dodal Whirlpool v prohlášení.

V již provedených bezpečnostních zkouškách propadla jak izolace, tak obkladový materiál budovy, uvedla v pátek policie. Britská média v uplynulých dnech spekulovala, že neobvykle rychlé šíření požáru čtyřiadvacetipodlažní budovou mělo na svědomí právě hořlavé obložení.

Mezi obviněními z trestných činů, které by policie mohla v souvislosti s požárem vznést, by mohlo být i neúmyslné zabití, řekla McCormacková. V souvislosti s požárem už policie zabavila dokumenty několika firem a organizací. Zabývá se i možným porušením bezpečnostních předpisů, zejména v oblasti protipožární ochrany.

Britské úřady v souvislosti s požárem identifikovaly jenom na území Anglie 600 výškových budov, jejichž obložení je podobné tomu v Grenfell Tower. Zkoušky zatím prokázaly, že hořlavý materiál byl použit v obložení jedenácti z nich.

Vše o požáru v Londýně čtěte ZDE >>>

pupi ( 23. června 2017 14:29 )

Doufám že ji měl ten dříč pojištěnou !!!

Jardah775 ( 23. června 2017 12:56 )

Za 79 mrtvých mohla lednička,zjistili vyšetřovatelé!Lednička byla vyrobena v Číně a je tedy na místě zvážit uvalení sankcí na čínské komunisty!

Zobrazit celou diskusi