Umělec Banksy, jehož identitu Roberta Del Naji z kapely Massive Attack omylem prozradil kamarád, si z nového majitele svého obrazu holčičky s létajícím balónkem ve tvaru srdce, pěkně vystřelil. Skartovačku schoval do obrazového rámu už před lety, jen pro případ, že by se jeho dílo dostalo do aukce.

Začátkem října se tak stalo, a tak Banksy neváhal a v přímém přenosu zmáčkl čudlík a před zraky desítek přítomných v aukční galerii nechal obraz rozcápat na kousky.

V nejnovějším videu ukázal, že jeho úmysl byl ale rozstříhat obraz celý. Během aukce se skartovačka zasekla a dílo bylo zničeno jen z půlky. „Na zkouškách se to povedlo pokaždé,“ stojí ve videu, které získal britský deník The Guardian. Na videu je pak vidět, jak obraz prochází skartovačkou celý. Jedna jeho část dokonce z rámu vypadne. V den D, kdy přišla jeho chvíle, musel nastat nějaký technický problém.

Oblíbený umělec také přiznal, že aukční galerie neměla s jeho žertem nic společného. „Někteří lidé si myslí, že ten obraz ve skutečnosti nebyl rozstříhaný. Byl. Někteří lidé si také myslí, že aukční dům o tom věděl. Nevěděl,“ vysvětlil na svém Instagramu.

Nyní se řeší, zda obraz ve chvíli stříhání už patřil nové majitelce, či stále ještě dražitelům. Nicméně fanynka umění souhlasila, že za obraz zaplatí domluvenou částku z aukce.

 

Fotogalerie
19 fotografií