Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Skandál v Británii: Tajný harmonogram premiérky se povaloval ve vlaku na podlaze

Autor: nka - 
13. března 2017
21:25

Britská vláda řeší bezpečnostní skandál. Podrobný rozvrh premiérky Theresy Mayové včetně adres, kde se bude pohybovat, totiž náhodný cestující našel ve vlaku. Oznámila to britská stanice BBC.

Dokument obsahoval program premiérky na 23. ledna. Mayová v inkriminovaný den letěla ze základny britského letectva v západním Londýně do Manchesteru na severozápadě Anglie. Odpoledne vyrazila do hotelu v nedalekém městečku Knutsford, kde strávila několik hodin prací a vyřizováním telefonátů. Poté se tady navečeřela a odletěla zpátky do Londýna.

Dvoustránkový harmonogram našel náhodný cestující kolem poledne v den konání návštěvy. Papíry ležely na podlaze vagonu první třídy směřujícího do skotského Edinburghu. Byl v nich přesný rozpis premiérčina dne včetně adresy hotelu, ve kterém měla večeřet.

Proč si Britové odhlasovali brexit? Podívejte se na rozhovor s prezidentem Milošem Zemanem:

Video  Zeman: Za brexit můžou uprchlíci, negativně dopadne i na Čechy.  - OVTV
Video se připravuje ...

„Informace o vládním dokumentu se k nám dostaly a my je prošetříme,“ komentoval situaci mluvčí vlády.

Bývalý člen královské ochranky Ken Wharfe incident označil za neomluvitelné a závažné porušení bezpečnostních předpisů. „Ve dnešním světě představuje ztráta dokumentů, popisujících do detailu pohyb chráněné osoby, závažný bezpečnostní problém. Je z nich přesně jasné, kudy se bude pohybovat. Kdyby se taková informace dostala k potenciálním teroristům, mohlo by je to přimět k realizaci jejich plánu,“ upozornil.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi