Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Britští lordi šli proti vůli premiérky. Dodatek může zdržet brexit

Autor: simao, ČTK - 
1. března 2017
20:35

Přes odpor premiérky Theresy Mayové se britská Sněmovna lordů vyslovila k dodatku zákona o brexitu, což může samotné jednání o odchodu Britů z Evropské unie zpomalit. Zastánce brexitu to samozřejmě netěší, na druhé straně samotná EU řeší, co bude, až Britové z Unie skutečně vystoupí. S tzv. bílou knihou dnes předstoupil šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker a nastínil možné varianty.

Horní komora britského parlamentu, Sněmovna lordů, dnes navzdory odporu vlády premiérky Theresy Mayové schválila dodatek k návrhu zákona o brexitu.

Dodatek zavazuje vládu k vypracování návrhu garance práv občanů EU po brexitu. Tento krok lordů podle světových tiskových agentur zpozdí schválení britského zákona o zahájení brexitu, který se nyní bude muset vrátit do Dolní sněmovny.

Práva pro občany EU s legálním pobytem na britských ostrovech

Dodatek nutí vládu, aby do tří měsíců od odstartování jednání o brexitu předložila návrhy, jak chce zajistit občanům EU s legálním pobytem ve Spojeném království stejná práva k pobytu i po definitivním odchodu země z evropského bloku.

Členové Sněmovny lordů schválili tento dodatek poměrem 358 hlasů ku 256. Britská vláda už vyjádřila z přijetí dodatku zklamání. Premiérka Mayová v minulosti vyzvala Sněmovnu lordů, aby respektovala vůli voličů a přijetí zákona nezdržovala.

Zákon má umožnit vládě oficiálně zahájit s Unií jednání o britském odchodu. „Naši pozici k otázce občanů EU jsme dali opakovaně najevo. Chceme zaručit práva občanů EU, kteří v současnosti žijí v Británii, a práva britských občanů žijících v jiných členských státech, jakmile to bude možné,“ uvedla v reakci na výsledek hlasování mluvčí vlády.

Premiérka Mayová v minulosti opakovaně zdůrazňovala, že garance práv občanů EU v Británii nemůže být jednostranná a Londýn ji může poskytnout jen tehdy, pokud zároveň dostane stejnou záruku z Bruselu ve prospěch Britů žijících ve zbytku EU. Takové vzájemné garance chce sama Mayová zahrnout zřejmě až do konečné smlouvy se sedmadvacítkou.

Symbolická porážka premiérky Mayové

Evropským partnerům, kteří si přejí co nejrychlejší zahájení vyjednávání o podmínkách brexitu, Mayová oficiálně slíbila aktivovat článek 50 lisabonské smlouvy o zrušení členství v Unii do konce března. Zákon, který jí to umožní, měl být původně schválený do 7. března a podle některých informací chtěla premiérka zahájit jednání o brexitu formálně už 9. března na summitu EU v Bruselu. Tento termín je ale nyní zřejmě nereálný.

Většina světových tiskových agentur se shoduje v tom, že dnešní krok Sněmovny lordů je symbolickou porážkou premiérky Mayové. Přijetí zákona o brexitu to sice zdrží, ale v žádném případě nezastaví. Očekává se, že Dolní sněmovna změnu přijatou horní komorou nepodpoří a že zákon nakonec bude schválen v původní vládní podobě.

Juncker: Lidé v EU nechtějí předpisy pro dětské houpačky

Co bude, až Britové v EU nebudou, přitom řeší i unijní představitelé. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker se dnes vyslovil proti redukování Evropské unie na pouhou zónu volného obchodu. Při dnešním představení tzv. bílé knihy komise v plénu Evropského parlamentu v Bruselu to ale připustil jako jeden z pěti možných scénářů budoucího rozvoje EU do roku 2025.

Juncker bílou knihu označil za základ další debaty, která má začít při příležitosti oslav 60. výročí tzv. Římských smluv, jež položily základ pro vznik EU. „Musíme si objasnit, co můžeme dělat a co ne,“ řekl Juncker.

Debaty o budoucnosti Unie se zintenzivnily právě po loňském referendu, v němž Britové rozhodli o odchodu své země z EU. Část členů Unie chce integraci prohloubit, ale jiná část chce naopak tuto tendenci zastavit a přeje si posílit pravomoci jednotlivých států. Bílá kniha, s níž Juncker dnes mezi europoslance přišel, tuto různost názorů odráží.

Juncker však také zároveň uvedl, že občané EU nestojí o přílišné regulace. „Lidé nechtějí předpisy pro dětské houpačky a další věci denní potřeby,“ řekl Juncker, podle kterého komise přišla oproti svým předchůdkyním s mnohem menším množstvím návrhů předpisů. Možnost návratu EU k podobě pouhého jednotného trhu připustil vzhledem ke kritice, které evropské instituce všeobecně čelí.

Za další možnost označil vznik vícerychlostní Evropy. Upozornil, že by pro malý počet států tento přístup znamenal velký pokrok. Unie by ale byla ještě méně srozumitelná pro občany, varoval.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi