Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Severní Irsko volí parlament. Bezvládí se ale může táhnout i půl roku

Autor: ČTK, deb - 
2. března 2017
12:15

V Severním Irsku začaly ve čtvrtek ráno předčasné volby nového regionálního parlamentu, které vyvolal lednový rozpad vládní koalice. Očekává se, že hlasování neukončí krizi v této britské provincii, a panují obavy z další eskalace napětí mezi místními probritskými protestanty a katolickými separatisty. Političtí komentátoři hovoří o nejdůležitějším hlasování od uzavření mírových dohod.

Boje mezi znepřátelenými komunitami, které trvaly 30 let a vyžádaly si více než 3000 mrtvých, ukončily dohody v roce 1998. Na jejich základě se obě strany musejí bez ohledu na své rozdílné cíle dělit o moc. Vztahy mezi hlavními politickými stranami, Demokratickou unionistickou stranou (DUP) a separatistickou republikánskou stranou Sinn Féin, se však nyní velmi zhoršily.

„Vývoj (v Severním Irsku) pravděpodobně směřuje k tomu, že provincie bude nejméně šest měsíců bez vlády,“ domnívá se britský politolog Jonathan Tonge. Jako další experti předpokládá, že opět vyhraje DUP v čele s dosavadní premiérkou Arlene Fosterovou, s níž ale Sinn Féin nyní odmítá spolupracovat. Podle šéfky Sinn Féin Michelle O'Neillové se Fosterová ve vládě chová arogantně a otevřela dveře korupci.

Vedení DUP, které řídilo dosavadní kabinet, strana Sinn Féin v lednu obvinila ze špatné správy a podvodů ve financování energetiky, což podle separatistů připravilo daňové poplatníky o stamiliony liber. Sinn Féin také zesílila svou snahu přičlenit Severní Irsko k Dublinu poté, co se v loňském referendu většina obyvatel provincie (56 procent) vyjádřila pro setrvání v Evropské unii. DUP vedla naopak kampaň za brexit, tedy za britský odchod z EU, pro který nakonec v loňském červnovém referendu hlasovala těsná většina britských voličů.

Očekávaný odchod britských ostrovů z EU vyvolal u 1,9 milionu obyvatel Severního Irska především obavy o volný pohyb osob mezi britskou provincií a Irskou republikou, která v Unii zůstává. Brexit také podle Sinn Féin poškodí obchodní výměnu, zemědělství a finanční příjmy z EU. „Brexit bude mít vážné důsledky,“ tvrdí O'Neillová. Nevěří slibům Londýna, že tyto ztráty Belfastu nahradí.

Volební místnosti se uzavřou ve 23 hodin českého času. Hlasy se začnou sčítat v pátek ráno a první výsledky se očekávají stejný den odpoledne.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi