Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rovnost v Evropské unii zřejmě končí. Část států chce mít možnost ujet ostatním

Autor: ČTK - 
6. března 2017
21:55

Francie, Německo, Španělsko a Itálie jsou pro takzvanou vícerychlostní Evropskou unii, která umožní některým členským zemím postupovat v některých otázkách rychleji než ostatní. Shodli se na tom v pondělí podle tiskových agentur nejvyšší představitelé těchto čtyř států na neformálním summitu ve Versailles u Paříže.

Podle agentury AP se tak chtějí vypořádat s dopady brexitu, tedy očekávaného odchodu Británie z EU. „Jednota neznamená uniformitu. Z tohoto důvodu jsem pro to, aby byly nové formy spolupráce, pro nové projekty, pro to, co nazýváme různorodá spolupráce,“ řekl francouzský prezident François Hollande.

Při společném prohlášení účastníků jednání upřesnil, že některé státy by mohly, jako je tomu u eurozóny, postupovat rychleji například ve společné obraně či slaďování daňových a sociálních politik.

Německá kancléřka Angela Merkelová před čtvrtečním summitem EU v Bruselu prohlásila, že Evropané musejí mít odvahu přistoupit na to, že některé země postupují rychleji než jiné, přičemž by se ale Unie neuzavírala před těmi státy, které nabraly zpoždění. „Je však nutné jít kupředu,“ zdůraznila.

Předseda italské vlády Paolo Gentiloni se vyjádřil pro celkově integrovanější EU s „různou úrovní integrace“. Jeho španělský protějšek Mariano Rajoy jen ujistil, že „Španělsko je připraveno postupovat rychleji se všemi, kteří si to budou přát“ .
Účastníky nadcházejícího unijního summitu vyzvala k řešení následků brexitu minulý týden také Evropská komise.

Britové se vyjádřili pro odchod z EU v loňském referendu. Londýn by měl do konce tohoto měsíce zahájit oficiální rozhovory s evropskými partnery o podmínkách brexitu. Tato jednání mají trvat až dva roky. Británie poté přestane být členem evropského bloku a její vztah s EU bude určovat nově dojednaná spolupráce. Problémy se očekávají například kolem osudu občanů EU žijících v Británii a britských občanů v zemích Unie.

babamotorkarka ( 7. března 2017 04:51 )

Libor Kazaňák, Březová : Všimněte si jak propaganda zase pracuje. Článek o straně lhářů, článek o straně která se ani nedostane do parlamentu, visí na úvodní straně novinky.cz již celý den. Zatímco tenhle článek, který se rovná Mnichovské zradě, kdy papaláši rozhodují o nás bez nás, kdy se rozhoduje o naší budoucnosti, je skryt někde vzadu.

sidneyfoster ( 7. března 2017 04:47 )

Itálie a Španělsko ? Ti už se řítí nejvyšší rychlostí do Řecka a pokud Francie přidá, tak je brzy dožene.

velka_0 ( 7. března 2017 04:40 )

Dagmar Veselá, Mělník : Merkelová nám sem ještě nacpe mnoho imigrantů.Naše vláda tvrdí a i někteří naivové si myslí, že tady u nás jich moc není.Ale když si spočítáme, že jen v Praze 6-Dědina je azylové a imigrační centrum a denně tam chodí cca 750 cizinců a přesto, že obyvatelé mají strach z nich, protože centrum je uprostřed sídliště u školy a stále se tam potuluje mnoho cizinců,centrum se nepřestěhuje.Proč by se naše vláda starala co si český lid přeje?A v Brně žije celý magistrát přípravou na další a další vítání imigrantů. ------------------------------- Josef Luptak, Chicago :Nevim,kdy nasi pochopi oc tady jde !Co je EU ! Diktatura horsi nez byla ta z Kremlu !Krome Okamury,jsou vsichni zaslepeny EU dotacema !Lidem bijou do hlavy samy blbosti a pravdu nerekne nikdo !Volte si treba Kalouska a nebo Sobotku ,pak ale jednou neplacte ze se bojite vyjit z domu ,nebot pred domem je plno Arabu,nespolehejte na policii ,ta hlida predevsim tyhle sycaky -kalousky a sobotky,na vas lidi nebude mit cas a ani rozkaz !Uz nemecky kolaboranti jsou ve vlade a mnoho nechybelo a byl jeden na Hrade!Otevri oci,volte svobodu,ne diktature,volte nezavislost,zruseni otroctvi,vykoristovani! ------------------------------------- Milan Vyskočil, Olomouc :Jo, a dohoda BRD+Francie+Itálie+Španělska bude tradičně podepsána v Mnichově... ----------------------------------- Milan Vyskočil, Olomouc : Vícerychlostní francouzský chalifát, turecké Německo, zadlužené Španělsko a krachující Itálie, chybí jen zoufalé Řecko........a nyní vám zbývající otroci ukážeme jak se to dělá... --------------------------------------- Karel Kyncl, Chlumec ted to konecne rekli na plna usta! Ost.staty budou dobre jako gastarbeit a odpadiste mizerne stravy! Jako dalsi budou dobre na umistovani utecencu!Jedna zrada za druhou!Nakonec nasi potentati budou kyvat, protoze z Bruselu se odchazi do duchodu v 50 letech a duchod je pouhych 9000 Euro. Vysegrad by mel ukazat, ze neni sluhou

velka_0 ( 7. března 2017 02:45 )

Jiří Frydrych, Polička : Jeďte si se svými muslimáky do p.dele a třeba kosmickou rychlostí ! ------------------------------------------------------------------------ Ať už jde ten gaunerskej Hollande do h...lu ! Za války nás Francie, Itálie a Anglie zradily a předhodily Hitlerovi : Mnichovská dohoda (neboli Mnichovská zrada či Mnichovský diktát) byla dohoda mezi Německem, Itálií, Francií a Velkou Británií o odstoupení pohraničních území Československa Německu. Byla dojednána 29. září 1938 v Mnichově (ve všech jazykových verzích pak byla podepsána po půlnoci, tj. 30. září 1938).[1] Zástupci čtyř zemí – Neville Chamberlain (Velká Británie), Édouard Daladier (Francie), Adolf Hitler (Německo) a Benito Mussolini (Itálie) – se dohodli, že Československo musí do 10. října postoupit pohraniční území obývané Němci (Sudety) Německu. Zástupci československé strany byli přítomni, ale k jednání samotnému nebyli přizváni. Mnichovská dohoda byla završením činnosti Sudetoněmecké strany Konráda Henleina a vyvrcholením snah Adolfa Hitlera rozbít demokratické Československo, což bylo jedním z jeho postupných cílů k ovládnutí Evropy. Mnichovská dohoda je příkladem politiky ústupků, appeasementu.

asijo ( 6. března 2017 23:29 )

Je na čase,vystoupit z EU a NATO a stát se suverenním státem,ne otrokem EU a útočné aliance NATO.

Zobrazit celou diskusi