Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sobotka se raduje. Brusel konečně řeší horší jídlo pro Čechy než pro Němce

Autor: Tomáš Polák - 
9. března 2017
15:50

Jiná kvalita totožných potravin v Německu a jiná v Česku. Na problém tzv. dvojí kvality potravin dlouhodobě upozorňují zejména země visegrádské čtyřky. Teď se jím konečně bude muset zaobírat Evropská komise, které to zřejmě nařídí závěry čtvrteční Evropské rady. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se jedná o velký úspěch.

„Je to myslím poprvé, kdy se v závěrech Evropské rady objevuje přímý odkaz na to, že existuje tento problém a že by se Evropská komise otázkou dvojí kvality potravin měla zabývat,“ řekl premiér před zasedáním Evropské rady novinářům. „To, o co se teď budu snažit, je, aby to zůstalo v závěrech Evropské rady alespoň takto formulováno, jak to tam v tuto chvíli je. Doufejme, že se to podaří,“ řekl premiér.

Sobotka zároveň připomněl, že jde o další výsledek iniciativy zemí visegrádské čtyřky. „My jsme se ve Varšavě na toto téma sešli minulý týden. Poukázali jsme na to, že komise otázku dvojí kvality potravin řadu let neřeší, že ji vlastně ignorovala a já jsem rád, že se to téma konečně začíná brát vážně,“ poznamenal.

Jednodenní summit se bude také zabývat volbou nového předsedy. Předpokládá se, že svoji funkci obhájí dosavadní předseda Donald Tusk. Toho hodlá podpořit i český zástupce Bohuslav Sobotka. Podle něj je podstatné, aby předsedou Evropské rady byl člověk blízký zájmům České republiky.

„Je to člověk, který rozumí postojům České republiky, rozumí situaci ve střední Evropě, protože ze střední Evropy pochází. A koneckonců je to člověk, který se také České republice snažil pomáhat,“ uvedl Sobotka.

Podívejte se, jak to vypadá v zákulisí Evropské rady:

joudajoudovy ( 10. března 2017 06:56 )

bohuuusu, co to tady zase blabolis a blivaci bleskaci pisi? brussel zatim nic neresi, pouze se u predsedkyne jourove sejdou zastupci eu a ona toto tema da do programu. zda se touto agendou budou vubec zajimat, to si musi predem odhlasovat a pak neco resit ci vyresit. opet si davas medaili za neexistujici realitu, stary ubozaku....

hejhej ( 9. března 2017 16:47 )

Sobotka se může radovat jak chce, není to jeho zásluha, že Bruselmožná bude jednat o jídle ( žrádle), které se k nám, převeším z Německa dováží. roky nedělal nic a před volbama chce ohromit svými bláboly voliče ? Volit ČSSD ? Ani náhodou, stejně jako nevolím KDUČSL,ODS a TOP09.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa