Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hawking o migraci: Lidé hledají „nirvánu z Instagramu“. Můžeme zničit Zemi

Steven Hawking je nejslavnějším teoretickým fyzikem. Kvůli nemoci ALS měl zemřít, postup choroby se ale zastavil, když byl téměř celý paralyzován. K mluvení používá zvukový syntetizátor.
Steven Hawking je nejslavnějším teoretickým fyzikem. Kvůli nemoci ALS měl zemřít, postup choroby se ale zastavil, když byl téměř celý paralyzován. K mluvení používá zvukový syntetizátor.  (Autor: Profimedia)
Autor: zst - 
19. února 2017
16:49

Máme technologii na to zničit vlastní planetu, zatím ji ale neumíme natrvalo opustit. A největším problémem současného světa je migrace, která živí politický populismus. To si myslí superstar teoretické fyziky Steven Hawking, Brit, který trpí stejnou nemocí, na kterou zemřel Stanislav Gross. Hawking to napsal v článku publikovaném v deníku The Guardian.

Spolupráce předních světových státníků je v současné době nutná, protože jsme se ocitli v nejnebezpečnějším momentu lidstva. „V tuto chvíli máme technologii ke zničení naší planety, na které žijeme, ale ještě jsme nevyvinuli schopnost ji opustit. Máme jen jednu planetu a musíme spolupracovat, abychom ji ochránili,“ píše Steven Hawking.

Za největší nebezpečí označil přední světový fyzik migraci, a to nejen v podobě, v jaké ji zná z posledních let Evropa. „Velmi malé skupiny lidí vydělávají nesmírné jmění, ale zaměstnávají jen málo lidí. To je nevyhnutelné, je to pokrok, ale je to také společensky destruktivní. Mnohým lidem mizí jejich životní standardy. Není divu, že pak hledají nové rozdělení. Trump a Brexit se mohou zdát, že toto reprezentují,“ vysvětluje svůj postoj.

Video  Steven Hawking na premiéře filmu o sobě  - Reuters
Video se připravuje ...

Chudí venkované se hrnou do měst, na předměstí, poháněni nadějí. A když tam nenajdou nirvánu z Instagramu, hledají ji často v zahraničí a připojují se k obrovskému počtu ekonomických migrantů toužících po lepším životě. Všichni pak kladou nové nároky na infrastrukturu a ekonomiky zemí, do kterých dorazí, podkopávají tak toleranci a působí jako palivo politického populismu,“ přisadil si. Výsledkem je pak podle nej Brexit a zvolení Donalda Trumpa.

„Obavy z ekonomických důsledků globalizace a zrychlující se technologické změny podporující tyto hlasy jsou naprosto pochopitelné. Automatizace v továrnách už zničila pracovní místa ve výrobě, a se vzestupem umělé inteligence to zřejmě bude ještě horší. To povede ke stále větším ekonomickým nerovnostem po celém světě,“ varuje populární vědec, který sám brojil proti odchodu své vlasti z Evropské unie. Bojí se totiž, že tento krok pozastaví vědecký výzkum.

Všechny lidi pak Hawking vyzval ke spolupráci, toleranci a vzájemné pomoci, a to i finanční. „Můžeme to dokázat, jsem obrovský optimista směrem k budoucnosti našeho druhu. Bude to ale vyžadovat elity od Londýna po Harvard, od Cambridge po Hollywood, aby se poučily z minulosti,“ uzavřel úvahy Hawking.

vaber ( 20. února 2017 09:07 )

Hawking je dobrej ale mimo realitu, planetu zničí klimatické změny a přemnožený člověk. Odborníci říkají, že planeta je mladá a podmínky pro život se vytvořily po serii katastrof kterými Země prošla. Kdyby nebylo katastrof, rozumný život na planetě by vznikl o několik milionů let dříve a pokud by ti rozumní tvorové zůstali na Zemi dodnes , planetu by nazvali starou ,vysušenou a umírající.Bouřlivé období života na planetě bylo v minulosti

salto ( 20. února 2017 08:53 )

Tvůj přesný opak. Nefunguje mu tělo, zato mozek má brilantní

berlin71 ( 20. února 2017 07:17 )

sronin: Souhlasim stebou .

misha46 ( 19. února 2017 20:21 )

Tento mele o vesmíru, Zemi, lidstvu, duchovnu, esoterice.... samé s*ačky a hlouposti. Má opačný názor než měl Einstein na uvedené věci. Tudíž, ať si mele dál, nikdo seriózní ho už nebere vážně.

sronin ( 19. února 2017 17:56 )

 Dušane: nesouhlasím s tebou Jediná možnost, jak se může tzv.vládnoucí (bohatá ?) skupina udržet při moci je, že ten zbytek bude relativně spokojený. Jakmile začne být většina nespokojená nebo hůř zhnusená bez vize lepšího života, nastává revoluční nálada. Pak stačí, aby se našel vhodný vůdce a je zle ... a to především s těmi bohatými. Není to jako v minulosti, kdy setli krále a královnu a mysleli si, že je vyřešeno. Dnes je to o přežití. Ano bohatí můžou přežít v bunkrech, ale jak louho ? Venku budou čekat lovci ...

Zobrazit celou diskusi