Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Nová antikoncepce pro muže. Injekce jim zabrání „dělat děti“ až na dva roky

Autor: nka - 
7. února 2017
15:25

Novinku ve světě mužské antikoncepce testují američtí vědci. Speciální gel, který se aplikuje do chámovodu a přehradí spermiím cestu z těla ven, slibuje zabránit mužům v početí potomka až na dva roky. Informoval o tom web britského deníku Daily Mail.

Nový přípravek funguje na nehormonální bázi. Jeho účinek spočívá v tom, že se do chámovodu injekčně vpraví gel, který zablokuje postup spermií z varlat do močové trubice. Na rozdíl od vasektomie, při které lékaři chámovody přeruší, je nová metoda méně bolestivá a navíc není definitivní.

Substanci zvanou Vasalgel vědci objevili loni, kdy při testování na králících fungovala 12 měsíců. Poté ji nasadili k pokusům na makacích, kde zabránila oplodnění ve 100 procentech případů na déle než rok, u některých opic dokonce až na dva roky. Na lidských dobrovolnících ji lékaři začnou testovat již příští rok.

„Jde o zajímavou metodu vratné vasektomie tím, že zablokujeme průchod spermií prostředkem, který se po čase vymyje,“ komentoval expert na reprodukční medicínu Adam Balen.

Snaha objevit chemickou mužskou antikoncepci a ulevit tak ženám v odpovědnosti za početí trvá již řadu let, zatím ale bez většího úspěchu. Hormonální antikoncepce se ukázala jako nevhodná, jelikož měla řadu vedlejších účinků jako depresi a bolesti svalů.

Anketa
Byli byste jako muži ochotni novou antikoncepci vyzkoušet?
počet hlasujících: 449
Anketa
Byli byste jako muži ochotni novou antikoncepci vyzkoušet?
Ano.
57 %
Ne.
43 %
počet hlasujících: 449

Kromě kondomů tak mužům zbývá jen vasektomie, která spočívá v přerušení chámovodů. A podle tzv. Pearlova indexu je to vůbec nejspolehlivější typ antikoncepce. V USA a Británii jde o běžně používanou metodu, v ČR ji donedávna reguloval zákon a bylo tak možné ji podstoupit pouze po schválení sterilizační komisí.

Problémem vasektomie je častá nevratnost. Podle Daily Mailu má zákrok k obnovení plodnosti po vasektomii úspěšnost jen 30 procent.

anka ( 7. února 2017 19:03 )

hm, a mohli by zacit u tebe, ze jo

Nikianna ( 7. února 2017 17:05 )

 Nasilniky pedofily vrahy je treba sterilizovat trvale...fetaky alkace taky- roznasi vadne spermie vadne geny..

Jarocell ( 7. února 2017 16:42 )

Znám jeden tradičnější a všeobecně oblíbený způsob, jenom se divím, že na to ti vědci ještě nepřišli: kopanec do vajec. A jeho účinek se navíc dá regulovat sílou kopance od vyřazení konkurenta na několik minut přes několik dní včetně změny barvy až po totálku...

jonn ( 7. února 2017 15:51 )

Tak to je dobry pro všechny černy huby na světě. A bude klid.

Zobrazit celou diskusi