Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Noční směny kazí plodnost, varují vědci ženy. Ukázali i na těžká břemena

Autor: nka - 
12. února 2017
05:00

Ženy, které se chystají otěhotnět, by se měly vyhýbat nočním směnám a zvedání těžkých břemen. Práce v noci totiž narušuje přirozený rytmus těla a omezuje zrání a uvolňování vajíček. Upozornila na to studie vědců z Harvardské univerzity.

Experti sledovali 500 žen, které podstoupily umělé oplodnění metodou IVF. Při této metodě je žena nejprve hormonálně stimulována k produkci vajíček, která jsou jí poté odebrána.

Vědci při tom zjistili, že pacientky, které měly v práci noční směny, byly schopny během jednoho cyklu IVF uvolnit v průměru 8,7 zralých vajíček. Ty, které pracovaly pouze přes den, vyprodukovaly 11,2 vajíček, tedy téměř o třetinu více. Podobně ženy, které v práci zvedaly těžké předměty, měly vajíček o 14 procent méně.

„Naše studie ukazuje, že ženy, které se chystají otěhotnět, by měly počítat s možnými negativními dopady nočních směn a zvedání těžkých břemen na plodnost,“ řekla serveru The Telegraph Lidia Mínguez-Alarcónová, šéfka výzkumného týmu.

 „Lidé mají rádi světlo. Když sluneční paprsky dopadnou na naši sítnici, v mozku se automaticky uvolní serotonin, nazývaný také jako hormon štěstí. Proto máme rádi slunečné zimní dny, a ne ty zamračené,“ vysvětlil pediatr Alastair Sutcliffe s tím, že práce na směny s sebou proto nese řadu zdravotních rizik jako například vysoký krevní tlak.

„Co to tedy znamená? Jestli chcete být co nejplodnější, pracujte přes den a zvedání těžkých věcí nechte na svém partnerovi,“ dodal.

Kominik ( 12. února 2017 07:38 )

Chcete otěhotnět? Vyhněte se nočním směnám páčí odporníci Tak, tak v noci musíš vyšívat a vyšívat a zvedat těžké klády

Zobrazit celou diskusi