Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zaplatí antikoncepci mladým stát? „Nepomůže to,“ říká 17letá rodička Martina

Autor: Veronika Šmídová - 
3. února 2017
05:02

Teenageři mnohdy nemají peněz nazbyt a šetří i tam, kde se jim to může vymstít – například na antikoncepci. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) ji tak navrhuje mladistvým poskytovat zdarma. Martina, která nechtěně otěhotněla v čerstvých 17, si ale není jistá, že podobný nápad problém vyřeší. Když si mladý pár zapomene vzít kondom, zapomene prý i na pilulku.

Důvodem pro poskytování antikoncepce zdarma dospívajícím do 18 let je dle ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) vysoký počet potratů, který se mezi mladými dívkami vyskytuje. „Ačkoliv počet potratů od roku 2003 klesá, stále je nutné reagovat na to, že u dívek mezi 15 až 19 lety končí více než 40 % případů těhotenství potratem. V roce 2015 bylo provedeno 1756 potratů a narodilo se 2606 dětí dívkám v této věkové kategorii,“ popsal Blesk.cz Jiří Vaněk z tiskového oddělení MPSV. 

Podle úřadu to může mít spojitost s poměrně vysokou cenou ochranných prostředků. Antikoncepce totiž není zahrnuta do veřejného zdravotního pojištění a její cena se může pohybovat v rozmezí mezi 100–400 korunami na měsíc. „Tato částka může, zejména pro mladé ženy a pro ženy s nízkými příjmy, představovat problém,“ uvedl Vaněk. Jak by stát ochranu přesně financoval, se bude na ministerstvu zdravotnictví teprve řešit.

Mladistvým by se ale nutně nemusela hradit pouze hormonální antikoncepce, o tom musí rozhodnout doktor. „Opatření je formulováno obecně jako zajištění alespoň jednoho druhu bezplatné antikoncepce pro mladistvé do 18 let, jelikož záleží na posouzení lékaře, jaká forma antikoncepce je pro danou osobu vhodná. O specifikaci se bude dále diskutovat na pracovní skupině ministerstva zdravotnictví,“ upřesnil zástupce MPSV.

Martina: Občas jsme na kondom zapomněli

Mladá maminka Martina (22), která otěhotněla čerstvě po 17. narozeninách a dítě si nechala, nápadu ministerstva sice fandí. Pochybuje ale, že k něčemu bude. „Tehdy jsme já a ani kluci, s kterými jsem byla, ochranu zas tak neřešili. Chvíli člověk byl s tím, pak s tím, o nějakých nemocech nebo dětech se prostě nepřemýšlelo. Občas jsme na kondom zapomněli a na nějakou pilulku bych asi zapomněla tu a tam taky. Stává se mi to i teď,“ okomentovala pro Blesk.cz žena, která ovšem připustila, že prášky nebrala hlavně z důvodu nedostatku financí. 

Dvě modré čárky se jí na těhotenském testu ukázaly během docházky na učiliště. Pro potrat se ale nerozhodla. „Část rodiny mě do toho tlačila, část ale byla zase proti. Tak jsem si kluka nechala,“ uvedla Martina. Otcem dítěte si nebyla sice úplně jistá, s tehdejším přítelem se ale dohodli, že se o syna budou starat společně. Dívka původně plánovala, že si ještě někdy dodělá vzdělání. Nyní má ale již druhého potomka a budoucnost příliš růžově se základní školou nevidí. „Nevím po rodičovské, kam bych měla jít. Se základkou a bez zkušeností leda někam k pásu,“ zhodnotila mladá matka.

S Marksovou ovšem zcela souhlasí v tom, že by se na problematiku antikoncepce nemělo nahlížet jen jako na ženskou záležitost a že muži nesmí být zbavováni odpovědnosti za plánování rodičovství. „Většina kluků to vždycky brala jako můj problém – moje ochrana, můj kondom, moje dítě. S nimi jako by to nemělo nic společného,“ dodala Martina.

Ministerstvo chce v tomto ohledu i kvalitnější sexuální výchovu na školách. Návrhy jsou zakotveny v Koncepci rodinné politiky, kterou připravili úředníci ministerstva ve spolupráci s odbornou komisí. Ta nyní prošla připomínkovým řízením a bude se o ní dál jednat. Například KDU-ČSL ovšem s dokumentem nesouhlasí. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek požádal premiéra, aby přípravu zastavil a aby byla ustanovena expertní skupina na koaliční úrovni. 

Konkrétně proplácení antikoncepce ale není podle Vaňka nic neobvyklého. „V přibližně polovině zemí EU existuje nějaký systém proplácení antikoncepce, např. země jako Francie, Nizozemí, Španělsko nebo Dánsko proplácí antikoncepci na základě sociálních a ekonomických měřítek pro ohrožené skupiny obyvatel, mnohdy v závislosti na věku ženy, kdy bývají zvýhodněny mladé ženy,“ popsal zástupce resortu Marksové.