Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pomsta za vraždu mladíka: Dav Poláků zdemoloval prodejnu kebabu

Autor: Alexandr Božilov - 
2. ledna 2017
14:07

Nejméně 25 lidí bylo zatčeno v polském městě Ełk poté, co dav místních obyvatel zdemoloval prodejnu kebabu a následně se střetl s policií. Nepokoje propukly, když se městem rozšířily zprávy o smrti mladého Poláka, kterého měl ubodat Arab.

Situace v 60tisícovém městě na severovýchodě je podle místních úřadů vážná. Povolány proto byly policejní posily z okolních měst. Několikasetčlenný rozzuřený dav místních obyvatel během nedělního dne zdemoloval prodejnu kebabu. Poté, co napjatou situaci přijeli uklidnit policisté, se násilí obrátilo proti nim. Naštvaní lidé je zaházeli kameny, lahvemi a petardami.

„Byl tam dav tak 200 až 300 lidí. Několik desítek z nich se chovalo agresivně,“ uvedl pro stanici TVP.info Rafal Jackowski. Policejní mluvčí dále řekl, že policie zadržela 25 lidí, kteří možná budou obviněni z ničení cizího majetku a narušování veřejného pořádku.

Masové výtržnosti způsobila smrt 21letého Daniela. Místního mladíka o silvestrovské noci údajně ubodal jeden ze zaměstnanců poničené prodejny kebabu. Policie v souvislosti s vyšetřováním vraždy zatkla čtyři osoby. Jejich identitu sice neprozradila, nicméně podle informací deníku Gazeta Wyborcza se jedná o dva Alžířany, Tunisana a Maročana.

Polská média píší, že incident mezi Danielem a zaměstnanci kebabu začal zhruba hodinu před koncem roku 2016. Mladík měl do prodejny hodit petardu, což vyprovokovalo čtveřici zaměstnanců, kteří okamžitě vyrazili ven. V následné rvačce pak Daniel utrpěl dvě bodné rány nožem. Přesnou příčinu smrti ještě určí pondělní pitva.

Rozzuřený dav zdemoloval prodejnu kebabu v polském městě EŁk. Rozzuřený dav zdemoloval prodejnu kebabu v polském městě EŁk. | Youtube/Spawnric3

Starosta města vyzval obyvatele, aby nepodněcovali nenávist a respektovali zármutek rodiny zemřelého mladíka. Podle ruské stanice RT ale někteří obyvatelé cítí po tragické události odpor vůči cizincům. „Ve městě už není bezpečno,“ uvedl například jeden z demonstrantů. Nedá se tak vyloučit pokračování násilností.

Tragická událost se navíc odehrála jen den po celonárodně sledovaném pohřbu řidiče kamionu Łukasze Urbana. Ten se stal jednou z 12 obětí vražedného řádění tuniského teroristy Anise Amriho, který najel s kamionem do lidí na vánočních trzích v Berlíně.

Katolické Polsko patří mezi nejvíce homogenní evropské země a veřejné mínění se vůči islámu staví značně kriticky. Podobné události tak averzi vůči muslimům ještě přiživují. Například během silvestrovské noci někdo posprejoval prodejnu kebabu ve městě Lubin nápisy, které se vymezují proti islámu a Islámskému státu.

JETHRO ( 2. ledna 2017 18:03 )

Johano,ty jsi debil !!!

sores ( 2. ledna 2017 16:55 )

Přesně tak, jen češi dělají předklon s palicí dolů ať se děje co se děje!!! Kdy už začnou i oni stávkovat celostátně a ne jen hrstka v malém věstě??? Jako jiní hrdinný jižní státy???? Češi jsou hodně p.o.s.r.aný národ. Pokud mají na dlabanec tak budou držet h.ub.u!!!

mazliva.samicka ( 2. ledna 2017 16:12 )

Nikdo kolem nás si nenechá srát na hlavu, jenom my Češi s tibetskou vlajkou v ruce poslušně zaklekneme a nastavíme krk k podříznutí...

kiwi65 ( 2. ledna 2017 15:49 )

 Konečně taky těm nájezdníkům někdo ukázal že si nenechá srá. na hlavu.Děkujeme frau Merkel,přesně takovou budoucnost jsem si představoval pro svý potomky.Jasně hodil jim tam petardu,ale to snad není důvod k tomu aby ho na frajersko ve čyřech ubodali.Silně to připomíná naše pobírače dávek,taky útočí zásadně ve smečce.Měli je pověsit na vánoční strom místo ozdob.

dumik ( 2. ledna 2017 15:36 )

 ale tu nadávku na adresu ISIS snad každý z našich slušných a po demokracii a přátelství bažících migrantů v Evropě rád podepíše, ne?

Zobrazit celou diskusi