Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Arabista: Islamofobové jsou i v ANO či ODS. A proč se Češi bojí muslimů?

Autor: Zuzana Štíchová - 
16. prosince 2016
06:11

Nejen extremistické strany a hnutí, ale také členové ODS nebo ANO. Ti všichni podporují mezi lidmi islamofobní nálady ať už svými výroky, nebo činy. V rozhovoru pro Blesk.cz to řekl uznávaný arabista a odborník na islám Bronislav Ostřanský z Orientálního ústavu Akademie věd. Mezi tyto lidi zařadil například poslankyni Janu Černochovou z ODS nebo Janu Lorencovou a Zdeňka Soukupa z hnutí ANO.

Kam až mohou dojít islamofobní tendence v Česku, konkrétně v politice?

Islamofobie se netýká jen sociálních věd, je to velké kolbiště. Zatímco někteří tvrdí, včetně mě, že je třeba rozlišovat mezi kritikou islámu, ta je potřebná a žádoucí – islám nesmí být tabu – a mezi podněcováním nenávisti a šířením lží.

Někdy jde ale o velmi tenkou hranici...

Islamofobie je takový ten klacek, který si vymysleli muslimové, aby umlčeli všechny své kritiky. To je další názor. V případě České republiky se islamofobie stala naprostým mainstreamem. Je to smutné, ale je to tak.

Proč zrovna u nás? Oproti Německu máme s islámem naprosto minimální zkušenosti...

No právě proto. Člověk si nemůže ty své zkušenosti z Facebooku konfrontovat s realitou. Omlouvám se za otřepaný příměr, ale když vám někdo bude vykládat, že Romové jsou třeba modroocí blonďáci, kteří jsou agresivní a mlátí lidi, tak si řeknete ‚co to je za nesmysl‘. Oproti tomu, když na internetu narazíte na sebevětší nesmysly o muslimech, tak to nebudete mít možnost jakkoliv korigovat. Spousta lidí také přebírá informace o islámu podle toho, komu důvěřuje. Často to jsou pochybné informace z pochybných zdrojů, protože to lajkuje spousta lidí na Facebooku. V této době, kdy jsou všichni proti islámu, tak aby člověk zaujal, musí hodně tlačit na pilu. Být agresivní, viz Konvičkovy výroky; vymyslet něco vtipného nebo bizarního – viz návod pana Kobzy, jak venčit psa kolem mešity. Nebo říct něco velice hloupého.

I hloupé výroky mají na svědomí politici?

To je třeba příklad paní poslankyně Černochové, která je, co se týká protiislámských aktivit, velice viditelná. Byla na těch prvních demonstracích, velice ráda na to téma hovoří. Nedávno kritizovala, že má česká armáda v zásobách halal polévku. Má o to téma velký zájem, ale neví o něm absolutně vůbec nic. V Lidových novinách se pozastavovala nad tím, proč se v Koránu hovoří o křesťanech a v Bibli o muslimech ne. Zkrátka nemá nejmenší tušení... Bohužel čím méně toho člověk o islámu ví, tím více může paradoxně být úspěšnější. Čím méně o tom totiž ví, tím menší má zábrany šířit nějaké nesmysly. Když o tom něco ví, tak přemýšlí, než něco řekne, třeba i o důsledcích.

Video  Každý muslim není Usáma. Odborník varuje před démonizací islámu.  - Zuzana Štíchová, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Nemůžeme ale asi srovnávat Janu Černochovou třeba s Martinem Konvičkou...

I mezi bojovníky proti islámu jsou u nás velké rozdíly. Test Blesku o znalostech politiků v oblasti islámu dokonce vyhrál pan Konvička a nejhorší byl myslím pan Doubrava, který nevěděl vůbec nic. Zato ale každou odpověď doprovodil silným slovem. To je smutné. Mně osobně tolik nevadí, že máme celou řadu protiislámských aktivistů a skupin, které se trumfují, kdo to těm muslimákům víc natře. Co mně vadí mnohem více, je, že spousta vzdělaných a kultivovaných lidí se dokáže v otázce islámu jakoby přepnout – jsou schopni lajkovat a šířit ty největší nesmysly. V Česku je poměrně úspěšným protiislámským aktivistou Bill Warner a jako takový má dostat prostor se vyjádřit. Jenže on je vnímán jako expert na islám. To je asi stejné, jako kdyby byl protižidovský bojovník zván, aby poreferoval o židovství. Je to absurdní.

Kde hledat další politiky, kteří také šíří antiislámské nálady? Mám tím na mysli v těch neextremistických stranách a hnutích...

Zaujala mě Platforma zákonodárců na obranu evropské kultury. To založili ve Sněmovně pan poslanec Soukup z ANO s paní poslankyní Lorencovou, také z ANO (členem je 43 poslanců a senátorů – pozn. red.). Před několika měsíci pořádali debatu na téma, zda je islám hrozba. Pan poslanec nechtěl pozvat pana Konvičku, protože to se mu příliš eklovalo, ale pozval odbornici paní Samkovou. Ta tam proklela tureckého velvyslance. Když se podíváte na jejich webové stránky, tak je jasné, že šíří islamofobní agendu, ale zároveň se tváří, že hledají odpovědi...

Video  Mezi uprchlíky se do ČR může dostat džihádista, míní expert Ostřanský.  - Zuzana Štíchová, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Takže je to napříč stranami, člověk si nevybere.

No pan poslanec Soukup našel velké téma. Ten vlak zvaný islám pomaličku ujíždí a on se z toho snaží ještě něco urvat. Nejsmutnější na tom je, že to je bývalý novinář. Stejně jako paní Lorencová. Ti lidé pak lajkují největší zhovadilosti. To je ale jen příklad. Existuje řada kritiků islámu, kteří o tom něco vědí, ale nekřičí. Velmi hodnotný příspěvek do diskuze měl třeba europoslanec Pavel Svoboda, ale kdo o něm ví...

Ke sbližování měla přispět třeba akce Oběd v mešitě:

Video se připravuje ...
Další videa