Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Prasečí hlava, falešná krev a hákový kříž. Na Ukrajině znesvětili hrob rabiho

Autor: pet - 
22. prosince 2016
12:00

Izrael je v šoku. Ukrajinský hrob rabiho Nachmana, který je židovským poutním místem na Ukrajině, byl znesvěcen falešnou krví a prasečí hlavou. Památka byla potřísněna krví a na zemi se válela prasečí hlava, do které byl vyřezaný hákový kříž. Někteří poutníci byli i údajně napadeni slzným plynem. O incidentu ve čtvrtek informoval webový portál  RT.

Útok na synagogu se odehrál v úterý v ukrajinském městě Ulm. „V době, kdy k útoku došlo, uctívalo poutní místo asi pět nebo šest věřících,“ řekl webu Ynet rabi Jisrael Elhadad, kostelník synagogy. Dva z návštěvníků synagogy museli být následně hospitalizováni v nemocnici.

Podle svědků tu řádili neonacisté, kteří v době útoku pořvávali antisemitická hesla. Místní policie označila tento čin za výtržnictví a zabývá se jeho vyšetřováním. Izraelští politici i další představitelé vyjádřili silné rozhořčení.

Izraelský ministr vnitra Aryeh Deri, vedoucí ultra-ortodoxní strany, kontaktoval ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, aby zrychlil vyšetřování proti výtržníkům a zvýšil bezpečnost.

„Byl jsem šokován až do morku kostí, když jsem se dozvěděl o strašlivém a barbarském znesvěcení hrobu rabiho Nachmana,“ řekl pro druhý izraelský televizní kanál ministr Deri.

„Tento čin je nepřijatelný a připomíná nejtemnější dny židovského národa v Evropě a doufám, že ukrajinská vláda tento incident odsoudí,“ poznamenal zdrcený Yair Lapid, izraelský předseda strany Yesh Atid, který kontaktoval o incidentu ukrajinského velvyslance v Izraeli, Gennadyje Nadolenka.

Rabi Nachman byl zakladatelem hnutí chasidismu (židovské pietistické hnutí, pozn. red.), které reagovalo na tehdejší rozvrstvení společnosti. Ročně jeho památku uctí až na 150 tisíc poutníků z celého světa, které vrcholí oslavou židovského Nového roku.

Podlaha byla potřísněna falešnou krví. Podlaha byla potřísněna falešnou krví. | profimedia

Město Ulm se svými 85 tisíci obyvateli je z incidentu velmi zdrcené, protože poutníci jsou tu hlavním finančním zdrojem, který z většiny plní městskou kasu.

Fašismus není v Itálii tabu

Není to však jediný incident, který byl v poslední době namířen proti Židům. Web businessinsider.com informoval o prasečí hlavě zabalené do papírové krabice, kterou obdržela před dvěma lety i městská synagoga v Římě. Ta se připravovala oslavit Mezinárodní den památky obětí holocaustu.

Itálie, která byla jako jedna z fašistických zemí spojencem Německa v období druhé světové války, zažívala sporadické projevy antisemitismu ještě mnoho let poté, ačkoliv dnešní vláda odsuzuje toto chování napříč celým politickým spektrem.

Americký židovský výbor k tomuto incidentu však poznamenal „Poslední činy jsou vážným signálem alarmu“ a vyzvala ke zvýšené bdělosti a zvyšování metod, které posilují morální a etické hodnoty.