Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Do synagogy vtrhli dva šílenci se sekyrami: Šest mrtvých v Jeruzalémě!

Členové izraelských bezpečnostních sborů míří k synagoze, kde došlo ke krveprolití.
Členové izraelských bezpečnostních sborů míří k synagoze, kde došlo ke krveprolití.  (Autor: Reuters)
Autor: simao, ČTK - 
18. listopadu 2014
07:23

Patrně šest mrtvých a několik zraněných, to jsou první údaje, které se šíří kolem řádění dvou mužů v synagoze v izraelském Jeruzalémě. Na věřící zaútočili patrně dva Palestinci, údajně byli ozbrojeni sekyrami a noži...

Útok na synagogu v Jeruzalémě si dnes vyžádal šest mrtvých a několik zraněných. Informují o tom zahraniční média. Věřící pravděpodobně napadli dva Palestinci ozbrojení noži a sekyrami. Policie útočníky zastřelila, uvedla agentura Reuters.

„Hodnotíme to jako teroristický útok,“ řekl policejní mluvčí Micky Rosenfeld. Podle jednoho z věřících teroristé během útoku vykřikovali „Alláhu akbar!“ (Bůh je veliký). Izraelská média proto uvádějí, že útok ve čtvrti Har Nof pravděpodobně provedli dva Arabové. Přivolaní policisté útočníky po krátké přestřelce zneškodnili.

Zranění byli převezeni do nemocnice. Ve městě v pondělí ještě vzrostlo napětí po smrti řidiče autobusu. Palestinec byl oběšený a izraelská policie vyslovila předpoklad, že šlo o sebevraždu, což ale rodina dotyčného odmítá a tvrdí, že šlo o vraždu, kterou mají na svědomí židovští extrémisté.

Napjatá situace ale panuje v posledních dnech po celém Izraeli, kde přibylo nejrůznějších útoků. Minulý týden v pondělí muž z palestinského Nábulusu způsobil nožem smrtelná zranění izraelskému vojákovi v Tel Avivu, jiný Palestinec pak na Západním břehu Jordánu ubodal jednu izraelskou ženu a dva Izraelce zranil. Izrael po těchto incidentech vyslal policejní posily do velkých měst a armáda posílila jednotky na Západním břehu.

Incidenty, při nichž umírají lidé, začaly 23. října. V izraelských sdělovacích prostředcích se debatuje o tom, zda už začala, nebo teprve začne třetí palestinská intifáda, tedy lidové povstání. V minulosti tyto protesty trvaly několik let. Minulé intifády byly koncem 80. let a na začátku 20. století a o život při nich přišly stovky lidí.

zabibol ( 18. listopadu 2014 11:01 )

 Palestinci byli také spřátelenou zemí s komunisty. Obyčejní vrazi. Islamista=komunista=fašista.

Zobrazit celou diskusi