Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Před útokem v parlamentu natočil video: Matka kanadského střelce se v slzách omlouvala

Autor: ČTK, simao - 
27. října 2014
08:46

Postřelil vojáka, který svým zraněním podlehl. Střelec z kanadského parlamentu Michael Zehaf-Bibeau (†32) přitom před svým útokem natočil video, kde vysvětluje pohnutky, které ho k řádění vedly. Jeho matka se v slzách za zločin svého syna omlouvala...

Kanadský atentátník Zehaf-Bibeau zastřelil vojáka, který držel čestnou stráž u válečného památníku. Poté se se zbraní v ruce vrhl do budovy kanadského parlamentu, kde došlo k přestřelce. Parlamentní stráž útočníka zabila...

Spekuloval ose o teroristickém činu, před svým běsněním však Zehaf-Bibeau natočil dle kanadské policie video, dokazující ideologické a politické pohnutky jeho počínání.

Policie video podrobně zkoumá a nyní ho prý nemůže zveřejnit. Zároveň prošetřuje kontakty útočníka s řadou dalších lidí ve dnech před útokem. Zaměřuje se přitom na to, zda tyto kontakty mohly k útoku přispět nebo ho usnadnit. Zkoumá také původ pistole, ze které šílenec střílel. U sebe měl také nůž, ten prý patřil jeho tetě. 

 

Útok, po němž centrum Ottawy zůstalo z bezpečnostních důvodů řadu hodin uzavřené, Kanadu šokoval. Kanadská média minulý týden psala o tom, že Zehaf-Bibeau, jehož otec pochází z Libye, měl za sebou pestrou kriminální minulost a několikrát skončil ve vězení, vždy to ale bylo jen kvůli méně závažným deliktům. Šlo o podvody, loupeže, držení zbraně či řízení v opilosti.

S rodinou se zřejmě delší dobu nestýkal. "Pokud pláču, pak pro tyhle lidi. Ne pro svého syna," vzkázala jeho matka Susan Bibeau pozůstalým po zavražděném vojákovi. "Jsem na svého syna naštvaná, nerozumím tomu a jedna moje část ho teď chce nenávidět," napsala. "Mluvila jsem s ním minulý týden u oběda, předtím jsem ho ale pět let neviděla. Nemůžu tedy nabídnout skoro nic, co by pomohlo (jeho činu) porozumět," dodala.

Policie uvedla, že Zehaf-Bibeau usiloval o vydání pasu. Podle policie měl namířeno do Saúdské Arábie, kde prý chtěl studovat korán.

Zobrazit celou diskusi