Místo průvodce vás provede synagogou aplikace v mobilu

Pokud se Jeruzalémskou synagogu chystáte navštívit, můžete si na místě zapůjčit buď audioprůvodce, nebo si přímo do svého telefonu stáhnout novou aplikaci, která vás synagogou provede. Pro letošní rok se připravuje i několik zajímavých expozic.

„Návštěvníci se mohou těšit na jednu z prvních výstav, která bude zároveň i trvalou expozicí, ponese název 10 hvězd a k vidění bude už od 6. dubna. Expozice lidem ukáže projekt revitalizace židovských památek v České republice za peníze z evropských dotačních programů. Druhá výstava bude věnována 110. výročí otevření Jeruzalémské synagogy a bude mapovat její historii,“ řekl Blesku Pavel Veselý, koordinátor cestovního ruchu ze Židovské obce.

Jeruzalémská synagoga
Autor: ČTK

Prohlédněte si bývalé morové pohřebiště na Žižkově zcela zdarma

I letos je zdarma přístupný Starý židovský hřbitov na Žižkově. Zájemci tak budou mít jedinečnou příležitost projít se po památce ze 17. století, která se využívala až do roku 1890. Hřbitov, kde bylo pohřbeno na 40 tisíc osob, byl původně založen jako morové pohřebiště pražské židovské obce. Mezi pohřbenými tu naleznete i náhrobky významných pražských rabínů té doby.

Hrob Franze Kafky se stal turistickou atrakcí

K vidění je na Žižkově také Nový židovský hřbitov, který je otevřen zájemcům celoročně. Ten svou funkci plní od roku 1890, v Praze se stal dokonce jediným hřbitovem, na kterém se konají pohřby zesnulých židovského vyznání dodnes. K nejvyhledávanějším místům zde zajisté patří hrob spisovatele Franze Kafky a jeho rodičů.

Náhrobky na Starém židovském hřbitově
Autor: ČTK

Vydejte se za „Golemem“ nebo navštivte nejstarší židovský hřbitov na světě

Z dalších skvostů je návštěvníkům celoročně přístupná nejstarší památka židovského města, Staronová synagoga, na jejíž půdě by měl podle legendy odpočívat samotný Golem, kterého na ochranu židovské obce vytvořil Rabi Löw.

Ostatní židovské památky v Praze jsou ve správě Židovského muzea a zahrnují nejen synagogy židovského města, ale také Starý židovský hřbitov, jedno z nejstarších pohřebišť na světě. 

Fotogalerie
5 fotografií