Památník ve Vladislavově ulici, který navrhl architekt Richard Sidej, má připomínat nejstarší pražský židovský hřbitov. Ten byl ale zrušen králem Vladislavem Jagellonským roku 1478. Předpokládá se, že po zrušení byly ostatky z hrobů přesunuty do nynějšího Starého židovského hřbitova.

Když ale archeologové zkoumali prostor budoucí stavby, objevili kosterní pozůstatky. Nález tak spustil lavinu událostí, jejichž vyvrcholením bylo prohlášení místa za kulturní památku.

Nápis upozorňuje na posvátnou půdu

Proto Židovská obec a židovské organizace iniciovaly za podpory Prahy 1 vznik památníku, který ve středu odkryly veřejnosti. Nápis „Stojíte na posvátné půdě“, který je do kamene vytesán, upozorňuje všechny kolemjdoucí na místo bývalého hřbitova.

Nápis na památníku upozorňuje na posvátnou půdu.
Autor: Michaela Lišková

„Jsme moc vděční za to, že se tu mohl památník postavit. Připomene tak duše našich předků, kteří nyní odpočívají v pokoji. Jejich duše jsou pro nás totiž větší kulturní památkou než ostatky, které zde byly nalezeny,“ promluvil na slavnostním odkrytí památníku zemský rabín Karol Sidon.

Kromě něho pronesli pár slov k uctění památky i předseda Židovské obce Praha Jan Munk nebo rabín Rav Eliyahu Schlesinger. Celou akci zakončila modlitba.