Primátorka Adriana Krnáčová společně s náměstkyní a dvěma radními přivítala hosty v Brožíkově sále Staroměstské radnice. Celou akci zahájilo hudební vystoupení dua Pražské filharmonie Ivo Kahánka a Davida Marečka.

Jako první se cena udílela spisovateli Ivanu Klímovi. „Jsem hrdá na pana Klímu, který bojuje za krásu českého jazyka. Klíma se totiž řadí mezi nejvýznamnější české spisovatele jako Bohumil Hrabal či Milan Kundera,“ poblahopřála Klímovi primátorka.

Ivan Klíma získal čestné občanství jako první.
Autor: ČTK

Pár slov na spisovatelovu počest pronesl také básník a písničkář Jiří Dědeček„Sbírá jedovaté houby, které všelijak přetváří na jedlé,“ sdělil vtipně Dědeček.

Bez Suchého by byl národ smutnější

Před udílením ceny Jiřímu Suchému přednesl laudatio novinář Karel Hvížďala. „Jiří Suchý v 50. letech minulého století znamenal velikou událost v jazyce. Nejenže má mimořádný talent, ale měl také v životě veliké štěstí. Baví totiž už 61 let české lidi a život bez Suchého by byl o hodně smutnější. My bychom byli smutnější,“ uzavřel řeč.

Jiří Suchý při děkovné řeči nezklamal a opět přísedící pobavil. „Před několika lety jsem dostal čestné občanství Prahy 6, když teď dostávám čestné občanství celé Prahy, znamená to, že mám za Prahu 6 dvě?“ zeptal se s úsměvem textař.

Svěrák by při kandidatuře nemusel mít kampaň

Primátorka Krnáčová uvedla osobnost Zdeňka Svěráka zmínkou o Járovi Cimrmanovi a oscarovém ocenění, které herec a scenárista získal.

Řeč ke Zdeňku Svěrákovi pronesl i literární kritik Vladimír Just. „Zdeněk pro mě není člověk, ale spíše veřejnoprávní institut. Kdyby chtěl kandidovat na prezidenta či ombudsmana, nemusel by dělat žádnou kampaň. V případě Svěráka se totiž nemožné stalo skutkem,“ uvedl Just.

Zdeněk Svěrák získal za svůj přínos také cenu čestného občanství.
Autor: ČTK

Zdeněk Svěrák reagoval krátkou děkovnou řečí, jelikož si žádnou dlouhou nepřipravil. „Mockrát děkuji, vážím si toho a vyřídím to i Cimrmanovi,“ sdělil.

Mezinárodně uznávaného českého dirigenta Jiřího Bělohlávka, který podle primátorky dobyl svět, uvedl ředitel Pražské filharmonie David Mareček. „Můžu říci, že Jirku poznáme nejlépe skrz jeho hudbu. A jelikož hudba má velice blízko k matematice, uvedl bych významná čísla z Jirkova života. Například 3226, to je počet představení, které světoznámý dirigent řídil, a z toho jich více než polovina byla v Praze,“ řekl na slavnosti Mareček.

Krnáčová vyzdvihla Potměšilovu roli Richarda III.

Cenu hlavního města Prahy pak získal divadelní a filmový herec Jan Potměšil, kterého Krnáčová vyznamenala za přínos české kulturní scéně. Především za roli Richarda III., za niž dostal herec Cenu Alfréda Radoka.

Laudatio pronesl spisovatel Jiří Stránský. „K Honzovi bych jen chtěl říci naše rodinné motto, protože to se do situace akorát hodí. Když můžeš někomu udělat radost, musíš. Protože tys mě, Honzo, donutil, abych ti já tu radost udělal,“ uvedl dramatik.

Celou událost ukončila primátorka Krnáčová děkovnými slovy umělcům. „Děkuji vám všem za přínos českému státu a Praze. Mrzí mě, že v politice není to, co máte vy. Ticho, pokora a už vůbec v ní není žádný humor,“ uzavřela Krnáčová.

Podívejte se na fotografie z udílení čestného občanství:

Fotogalerie
9 fotografií