Mezi jednu z nejoblíbenějších částí výstavy patří velká herna, kde si mohou děti i dospělí zahrát několik desítek deskových her.

Na výstavě si také můžete vyzkoušet novinku Krycí jména, která letos získala jako první desková hra českých autorů titul „hra roku“, který se uděluje každoročně v Německu.

Pro budoucí fyziky jsou zde také připraveny dvě stavebnice, které fungují na principu magnetismu a elektřiny. Přítomni budou i herní instruktoři, kteří vysvětlí herní pravidla a také hráčům doporučí hru podle jejich zaměření a věku.

Součástí expozice není pouze herna, ale třeba i výstava mechanických hlavolamů. Ta představí známé i méně známé hlavolamy vyrobené z nejrůznějších materiálů, jako je třeba dřevo či kov. U složitějších hlavolamů může trvat vyluštění třeba i několik let. Chybět nebudou ani variace známé Rubikovy kostky.

Workshop pro školy i veřejnost

Letos se nově představí také expozice Asociace malých debrujárů. Tato organizace totiž sdružuje děti se zájmem o vědu a různé fyzikální či chemické pokusy. Děti některé z pokusů sami představí a návštěvníci si je budou moci následně vyzkoušet.

„Jelikož je výstava interaktivní, připravili jsme dopolední hlavolamové workshopy pro školy. Letos jsme ale nově do programu zařadili i workshop pro veřejnost, jenž se bude konat v pátek odpoledne,“ uvedl produkční výstavy Aleš Kužílek. Pro učitele pak bude připraven seminář o využití naučných her ve výuce.

Výstavu můžete navštívit ve středu a čtvrtek od 8 ráno do 18 hodin, v pátek bude pak otevřeno až do 20 hodin. Sobotní otevírací doba je od 10 do 18 hodin. Na vstupné si sebou připravte 90 korun, za děti pak 60.

Podívejte se na fotky z loňské výstavy Hry a hlavolamy:

Fotogalerie
16 fotografií