Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Muslimy na hranicích mají zarazit prasečí hlavy, navrhl euroslanec. Schytal to

Autor: mb - 
22. srpna 2016
13:15

Maďarský europoslanec György Schöpflin (76) naštval nevládní organizace pomáhající uprchlíkům. Prohlásil totiž, že v rámci zlepšení ochrany maďarských hranic by na plotě měly být rozmístěny prasečí hlavy. Budapešť vystavěla plot na hranici se Srbskem už loni, kdy vrcholila uprchlická krize. Pro muslimy je prase nečisté zvíře a mají zakázáno se ho byť i jen dotknout.

Aféra vznikla původně kvůli jiné kontroverzní praxi. Maďaři začali totiž před několika týdny na hraniční plot umisťovat „strašáky“. V místech, kde byly odstrašující symboly vyřazené z cukrové řepy rozmístěny, prý výrazně klesl počet pokusů o přechod hranice.

Takové chování ovšem tvrdě zkritizoval Andrew Stroehlein, šéf neziskové americké organizace Human Rights Watch se sídlem v New Yorku. „Maďarsko, uprchlíci utíkají před válkou a mučením. Vaše zeleninové hlavy je nezastaví,“ napsal Stroehlein na sociální síť Twitter.

Na slova šéfa nevládní organizace však zareagoval ostře maďarský europoslanec György Schöpflin. „Zobrazení člověka je haram (zakázáno v islámu, pozn. red.). Ale jinak souhlasím. Prasečí hlavy by byly účinnější,“ napsal bez obalu politik.

„Vaše slova jsou odporná. Čekal bych je od nějakého anonymního neonacistického trolla, ale vy jste europoslanec. Chovejte se podle toho,“ rozčiloval se pak Stroehlein.

Slovní přestřelku nakonec ukončil maďarský politik, když odvětil: „Hlavně klid. Předpokládám, že vám termín jako haram nic neříká. Přeji pěkný večer.“

Maďarsko patří v EU mezi největší odpůrce přijímání uprchlíků. Premiér Viktor Orbán (53) loni řekl, že se nejedná o „evropský, ale německý problém“. Kritizoval tak liberální politiku německé kancléřky Angely Merkelové (62), která imigranty do Evropy „pozvala“.

Prasečí hlavy už rozmístili v Nizozemsku

Zatímco se v „konzervativním“ Maďarsku o nápadu s prasečími hlavami pouze mluví, v Nizozemí už odpůrci přistěhovalců ideu uvedli do praxe. Loni neznámí xenofobové rozházeli 14 uříznutých prasečích hlav u vchodu do azylového centra.

Snímky zkrvavených prasečích hlav se pak objevily na sociální síti s doprovodným textem: „Když selže demokracie, lidé jsou naštvaní a zoufalí. Víteje v pekle v obci Eschmarkerveld.“

Uprchlická krize vzbudila napříč Evropou nacionalistické nálady. Nespokojenost části občanů vzbuzuje z jejich perspektivy neadekvátní chování politických elit.

Příkladem může být Německo, kam loni dorazil přes milion imigrantů. Zatímco na začátku uprchlické krize byly postoje společnosti k běžencům spíše příznivé, letos již policie zaznamenala rekordní počet útoků na přistěhovalce i azylová centra. Výrazný zisk předvolebních preferencí též zaznamenala protipřistěhovalecká strana AfD (Alternative für Deutschland).