Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Němci začnou „syslit“ jídlo na deset dní. Novinky v civilní obraně mají zelenou

Autor: ČTK, mb - 
24. srpna 2016
13:30

Německá vláda Angely Merkelové ve středu schválila novou koncepci civilní obrany. Aktualizovaná koncepce by měla zajistit fungování státu a ochranu obyvatel v krizových situacích. Koncepce lidem doporučuje, aby si vytvářeli zásoby jídla a pitné vody pro případ války či přírodní katastrofy. Zároveň počítá s tím, že civilisté budou muset pomáhat armádě v případě konfliktu vnějších hranicích NATO.

„V případě ohrožení je třeba rychlá a efektivní reakce. K tomu je třeba jasné plánování a existence reakčních mechanismů, které je třeba připravit předem. To se děje novou koncepcí civilní obrany,“ uvedl kabinet v tiskovém prohlášení.

Podle vlády by koncepce měla upravovat způsoby, jak zajistit zachování funkcí státu, jak chránit obyvatelstvo, jak zajistit zásobování základními výrobky a službami a jak podporovat bojové jednotky.

Nejvíc pozornosti si u německých médií získalo doporučení obsažené v koncepci, podle něhož by si domácnosti měly vytvářet zásoby potravin a pitné vody pro případ útoku nebo jiné katastrofy. Každý jednotlivec by tak měl mít uskladněno nejméně deset litrů pitné vody, jídlo na deset dní, turistický vařič, léky, svíčky a zápalky.

Některým lidem doporučené zásoby připomínají dobu studené války. Zároveň se počítá s tím, že civilisté budou armádě pomáhat v případě ozbrojeného konfliktu. Opoziční Levice a Zelení proto koncepci kritizovali, vláda podle nich zbytečně šíří ve společnosti strach.

salto ( 25. srpna 2016 09:05 )

Možná by bylo vhodné povolat do zbraně ty kulturní obohacovače - mají jich tam dost

sosacek ( 24. srpna 2016 14:03 )

Krvavá zrůda Merkel by chtěla rozpoutat 3 světovou, že na to ty Hitlerovy pohrobky pomalu připravuje?

Zobrazit celou diskusi