Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Německo naverbuje Evropany do armády. Přihlásit se budou moct i Češi

Autor: ČTK, tmp - 
18. června 2016
17:36

Nový strategický plán německé armády počítá s tím, že by se jejími členy mohli stát i občané jiných členských zemí Evropské unie. Uvedl to v sobotu list Die Welt s odkazem na novou takzvanou Bílou knihu ministerstva obrany. Kabinet kancléřky Angely Merkelové by se jí měl zabývat ještě před vládními prázdninami. Pokud ho schválí, do Bundeswehru by se mohli v budoucnu hlásit i Češi.

„Otevření Bundeswehru občankám a občanům EU by v neposlední řadě nabízelo nejen dalekosáhlý integrační a regenerační potenciál pro personální stabilitu armády, ale bylo by i silným signálem pro evropskou perspektivu,“ stojí v Bílé knize vypracované odborníky ministerstva obrany pod vedením Ursuly von der Leyenové.

Dosud zákon stanovuje jako podmínku vstupu do armády německé občanství. Podle listu Die Welt stojí za novým návrhem akutní nedostatek rekrutů. Německá armáda má v současnosti kolem 167 000 vojáků, což je o 3000 méně než je stanovený cíl. Od roku 2017 by se tento personální cíl měl navíc zvýšit o dalších 7000 míst.

Podobné úvahy byly už dříve

Umožnit armádě rekrutovat i občany jiných členských zemí EU chtěl už bývalý ministr Karl-Theodor zu Guttenberg, který stál v čele ministerstva obrany v letech 2009 až 2011.

Nový strategický dokument analyzuje mimo jiné aktuální bezpečnostní situaci ve světě. Nahradit by měl Bílou knihu z roku 2006.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joudajoudovy ( 19. června 2016 09:21 )

ze by se mekrel chystala na ivana, jehoz komunisticky rezim ji v minulosti nechal vystudovat a umoznil ji vedeckou cinnost? to je ale nevdek! kde soudruzi z ndr udelali chybu? zrejme se meli vykaslat na emigranty ze zapadu.

hanka666 ( 19. června 2016 07:03 )

Napsala jsem N A S R A T a cenzura zasáhla

holkaodvedle ( 18. června 2016 22:45 )

Myslím, že Čechů nebude potřeba, do roku 2017 budou mít dost nových německých občanů afrického původu, kteří hledají pracovní uplatnění...

ornellatlustoprdka ( 18. června 2016 21:35 )

Blesk navádí k trestnému činu? § 321 Služba v cizích ozbrojených silách

lojzo ( 18. června 2016 21:28 )

Musíme jenom doufat v to,že český národ ještě není západem tak zdegenerován,že půjde položit své životy za válečné agresory jak EU tak USA!Vystupme z EU i z NATO,národy evropy si přejí mír bez islámu a fašistů!Ameriku odsuňme z Evropy a pomozme zemím afriky zachránit plíce planety a to pralesy na této planetě,jinak ude tato planeta tak pustá jako jiná tělesa ve vesmíru,kde život zajisté není!

Zobrazit celou diskusi