Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Německu zmizely zbraně ze základny USA. Mohli je získat islamisté

Autor: mb - 
30. července 2016
19:15

Z americké základny Panzer Kaserne v Německu zmizely zbraně. Incident se stal na začátku července, ale informace se dostala na veřejnost až nyní. Armáda odmítla upřesnit kolik zbraní a jakého typu byly ukradeny, ale v médiích se už objevily spekulace, že by mohly zbraně skončit například u islamistů.

„Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování nebudeme zveřejňovat žádné další informace ani podrobnosti co se týče ukradených věci. Nechceme narušit průběh vyšetřování,“ řekl médiím mluvčí americké armády v Evropě Ray Johnson.

Sdílnější byl Chris Grey, mluvčí vyšetřovacího týmu americké armády. „Mezi ukradenými zbraněmi je několik poloautomatických pistolí, jedna malorážní puška a brokovnice,“ řekl Grey, aby dodal: „Vyšetřování počítá se všemi možnostmi, ale v tuto chvíli to nevypadá, že by zbraně ukradl někdo pracující mimo základnu a vynesl je ven, ale také to zcela nevylučujeme.“

Jenže zbraně byly ukradeny na začátku července a armáda je dodnes nedokázala najít. V médiích se objevily spekulace, že by mohly zbraně skončit ve špatných rukou. Za informaci vedoucí k dopadení pachatele či pachatelů pak armáda vypsala odměnu 10 tisíc dolarů (zhruba čtvrt milionu korun).

Na případu pracuje i německá policie, informace o ukradených zbraních přichází zrovna v době, kdy Německem otřáslo několik teroristických útoků, které spáchali islamisté. Minulý týden Afghánec nožem napadl cestující, Syřan pak mačetou rozsekal těhotnou ženu a další azylant pak odpálil bombu. Výbuch atentátníka zabil a zranil 15 lidí.

Na samotné základně Pazer Kaserne nedaleko Stuttgartu jsou pak umístěny elitní jednotky americké armády včetně Navy SEALS a tzv. zelených baretů.

I když některá média spekulovala o tom, že by zbraně mohly skončit v rukou např. teroristů, profesor mezinárodních vztahů Peter Schulze z university v Göttingenu je jiného názoru.

„Nedramatizoval bych to. Bylo to jen pár zbraní a zřejmě je neukradl nikdo mimo základnu. Samozřejmě to ale nepřispěje k atmosféře ve společnosti, protože to zvýší obavy z možného zneužití zbraní v případném teroristickém útoku,“ shrnuje profesor.

lesnismes ( 31. července 2016 09:49 )

Ano presne tak,Ceske ,Slovenske,Madarske a z mnoha jinych statu "vychodni Evropy zbrojarske podniky,by mely radeji vyrabet hracky pro deti nebo pristroje do zdravotnictvi,nez se pakovat posilanim zbrani ,granatu a vyrobku urcenych k mrzaceni a zabijeni do statu jako je Syrie kde se dostavaji tyto vyrobky jednoduse do rukou kohokoliv.

mikade ( 31. července 2016 07:54 )

asi si ty zbrojní sklady amíci nechali hlídat (jak je jejich zvykem) civilní agenturou.Pak bych to tipoval na firmu Akbar a syn z Rijadu. To je jako v Sýrii kdy jim omylem nad uzemím IS vypadlo z letadla pár beden zbraní a munice....

mikade ( 31. července 2016 07:49 )

....zbraně mohli získat islamisté? To by Merkel a spol. tak nevadilo. Ale nedej bože, aby je tak ukradli normální němci, kteří se bojí....

lesnismes ( 30. července 2016 22:59 )

Let's face it nacko- baliku,za mongola jsi zde s tvojimm kamaradem peugeotem prave jenom ty.

lesnismes ( 30. července 2016 21:02 )

Jedine co muze Evropu znicit je lidska blbost a nackovitost,ty lojzo.

Zobrazit celou diskusi