Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Spící agenti ISIS jsou mezi námi,“ vědí Němci. Přišli prý jako uprchlíci

Autor: ČTK, mb - 
12. srpna 2016
21:50

Spolu s běženci přišli do Německa „spící agenti“ Islámského státu, kteří jen čekají na povel k útoku. Řekl to viceprezident bavorské zpravodajské služby BvF (Bundesamt für Verfassungsschutz), která má na starost ochranu německé ústavy. Oznámení přichází jen pár dní poté, co německý ministr vnitra Thomas de Maizière (62) ohlásil přísnější pravidla v boji proti radikálům.

„Musíme se smířit s tím, že máme v Německu útočné jednotky a spící buňky (Islámského státu). Máme věrohodné zprávy, že bojovníci jsou mezi uprchlíky. K dispozici jsou nezpochybnitelné důkazy, že tu existuje síť velení Islámského státu, která činí útoky v Německu velmi pravděpodobnými,“ prohlásil pro BBC Manfred Hauser, viceprezident bavorské pobočky vnitřní zpravodajské služby BvF.

Právě Bavorsko se loni stalo hlavní „vstupní branou“ imigrantů do Německa, kam jich dorazilo 1,1 milionu. Původně vstřícný postoj Němců se kvůli stupňující se uprchlické krizi měnil. Nyní se většina německých občanů domnívá, že utečenci do země dorazili zejména z ekonomických důvodů.

Co ale Německem otřáslo, byly nedávné teroristické útoky ze strany uprchlíků-extremistů. Odehrály se během jediného týdne. Pákistánec, který se vydával za utečence z Afghánistánu, napadl se sekyrou v ruce ve vlaku rodinu z Číny. Další imigrant ze Sýrie pak mačetou zmasakroval těhotnou ženu a jeho krajan se vyhodil do povětří podomácku vyrobenou bombou. Zranil při tom 15 lidí.

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére proto tento týden oznámil bezpečnostní opatření, která by měla pomoci v boji s terorismem. Jde zejména o navýšení počtu policistů a ministr chce také zlepšit prevenci lepší integrací migrantů do většinové společnosti.

V souboru opatření je též větší tvrdost vůči pachatelům. Ministr vnitra například navrhuje, aby bojovníci za teroristické organizace, kteří mají více občanství, přišli o to německé. Přistěhovalce, kteří představují nebezpečí nebo spáchali trestný čin, by mělo čekat rychlejší vyhoštění než dosud.