Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Do školy chtěla chodit v nikábu: Německý soud to muslimce zatrhl

Autor: mb - 
23. srpna 2016
13:44

Mladá muslimka (18) z Německa si chtěla doplnit vzdělání, přihlásila se proto na večerní gymnázium ve městě Osnabrück. Měla ovšem podmínku – na výuku chtěla chodit v nikábu, což je muslimský oděv zcela zahalující ženu. Vidět jsou pouze oči přes úzkou škvírku. Škola tuto výsadu dívce zamítla, dotčená muslimka se proto obrátila na soud, který dal ovšem za pravdu vzdělávací instituci.

„Otevřená komunikace není jen mluvené slovo, ale také nonverbální projev a řeč těla. Aby k takové komunikaci mohlo dojít, je nutné, aby byla tvář studenta odhalena,“ vysvětlila škola, proč zamítla požadavek studentky na nošení nikábu.

Kromě možných problémů v komunikaci večerní gymnázium též vyjádřilo obavu, že by se při zkouškách mohla pod nikábem skrývat naprosto jiná osoba. Muslimka, jejíž identita nebyla zveřejněna, navrhla, že každý večer ukáže svou tvář zaměstnanci školy, ale pouze v případě, že se bude jednat o ženu. To škola odmítla, po vzdělání prahnoucí muslimská dívka se proto obrátila na soud.

Případ vzbudil velkou mediální pozornost, s čímž ovšem zřejmě žalující strana nepočítala, a slečna se k soudu vůbec nedostavila. Soud následně rozhodl ve prospěch školy.

Německem v současné době otřásá debata o zákazu burek a nikábů. Konzervativní politici požadují zákaz nošení takovýchto oděvů na veřejnosti. „Každý, kdo chce do Německa, si musí uvědomit, že životní styl je tu jiný než ve vlasti. Obzvláště by si to měli uvědomit ti, kteří chtějí žít v západní kultuře,“ prohlásil pro německá média Jens Spahn (36) z CDU (Křesťanskodemokratická unie).

Někteří právníci se ovšem domnívají, že zákaz nošení nikábů či burek zřejmě nemá šanci na schválení. Takovéto nařízení by dle názoru expertů odporovalo německé ústavě.

Ani mezi odborníky ve vzdělávacím sektoru nepanuje ohledně požadavku muslimské dívky názorová shoda. „Myslím si, že je důležité respektovat cizí zvyky… Musíme naučit děti, aby měly úctu k jiné kultuře,“ prohlásila pro německá média učitelka z Hamburgu.

Bettynka ( 11. října 2016 16:04 )

Proč máme my Evropané TOHLE řešit..??! Jestli se jim to nelíbí, ať se vrátí k sobě domů.

soorry ( 23. srpna 2016 16:46 )

Ona jak ona, ale my evropani tam tak chodíme, jen při vstupu do mešity respektujeme být bosí a zahalení, jinak ne. To jim neva, protože turistika je živí. Kdo není muslim, nemusí mít hadry, ale to jsou tam všichni.

soorry ( 23. srpna 2016 16:42 )

Ve škole ať to shodí, jak může komunikovat, nebo spíš zkoušející rozumět co říká. Huhlat něco zahalená v hadrech a uspět,to je diskriminace studentů Evropy, kterým je rozumět. Zahalit se do hader je také zavádějící jak být anonymní při páchání trestných činů. Rusáci tu taky chtěli zavést svoje kultury, ale to jim nepovolili. žádné pravoslavné kostely tu nestavěli, to až teď.

asijo ( 23. srpna 2016 16:03 )

Ať zkusí v Turecku a jiných arabských státech chodit v bikinách,jak by asi dopadla.

ivoadler ( 23. srpna 2016 15:42 )

Cizí kulturu plně respektuju. Nikdy bych si nedovolil žádat v Saudské Arábii, která je z muslimských zemí asi nejortodoxnější, aby přestali nosit svůj tradiční oděv. Ale v Evropě nám ho vnucovat nebudou. A jen tak mimochodem. Evropští misionáři dodnes zakazují domorodým ženám v Africe i jinde, aby chodili polo/nahé. To je také úcta k cizí kultuře?

Zobrazit celou diskusi