Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Němce straší útoky. Ministr chce rychlé deportace i pomoc migrantům s traumaty

Autor: simao, ČTK - 
11. srpna 2016
13:31

„Řada lidí má strach před dalšími útoky, to je pochopitelné,“ nediví se německý ministr vnitra Thomas de Maizière. Ve čtvrtek představil opatření, která mají pomoci. Posílení bezpečnostních složek, tvrdší přístup k pachatelům, ale i posílení integrace přistěhovalců. Omezit se však má i lékařské tajemství – v případě, že doktorovi pacient sdělí, že uvažuje o spáchání trestného činu.

Posílení německých bezpečnostních složek, větší důraz na prevenci extremismu a integraci přistěhovalců, ale také v mnohém přísnější postupy požaduje německý ministr vnitra Thomas de Maizière v balíčku opatření, který ve čtvrtek představil v Berlíně.

Patří mezi ně například přísnější postup proti přistěhovalcům, kteří se dopustí trestného činu, nebo trestní postih vyjadřování sympatií pro terorismus. De Maizière přitom také dále požaduje, aby se více policistů a specialistů věnovalo internetové kriminalitě.

Část tajných policistů by se měla soustředit i na takzvanou temnou síť (darknet). Širší využití moderní techniky by německý ministr vnitra rád viděl také, pokud jde o kamerové systémy na veřejných místech.

Dalším pilířem de Maizièrových návrhů je větší tvrdost vůči pachatelům. Navrhuje tak například, aby bojovníci za teroristické organizace, kteří mají více občanství, přišli o to německé.

Německo podle již dříve schválených plánů posílí do konce tohoto volebního období bezpečnostní složky o 4600 lidí, 3250 z toho připadnou na spolkovou policii. Do roku 2020 dostanou bezpečnostní složky dvě miliardy eur (54 miliard korun) navíc.

Na poli prevence chce de Maizière, který požaduje také zlepšení celoevropské spolupráce, posílit integraci přistěhovalců, mimo jiné lepší sociální péčí a pomoci těm, kteří trpí traumaty.

Podle ministra ale na útoky Německo neodpoví nenávistí a rozdělením. Německo je bezpečnou zemí, i když absolutní bezpečnost nemůže ve svobodné společnosti nikdo garantovat, upozornil de Maizière. Apeloval na to, aby se pro bezpečnost dělalo co nejvíc.

Soubor opatření, ke kterým by se mělo přistupovat a zavádět je do praxe, přitom nedávno předestřela při velké tiskovce v Berlíně i německá kancléřka Angela Merkelová.

Rychlejší deportace. 200 tisíc žádostí o azyl ale letos vyřídit nestihnou

Se slovy Merkelové koresponduje i to, že německá vláda chce nyní urychlit deportace přistěhovalců, kteří se v zemi dopustí zločinu. Nově by se také důvodem k vypovězení mělo stát to, že je imigrant považován za bezpečnostní hrozbu.

O deportaci migrantů, kteří se v Německu dopustí trestného činu, by se nově mělo rozhodovat ve zkráceném řízení. O povolení k pobytu by automaticky měli ihned přijít také ti lidé, kteří se budou snažit řízení o svém vypovězení z Německa prodlužovat.

Německo však pravděpodobně letos nestihne vyřídit všechny podané žádosti o azyl a zhruba 200 000 řízení bude nutné vyřešit až v příštím roce. Agentuře DPA to prozradil šéf Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF) Frank-Jürgen Weise.

Podle něj se ale úřadům zřejmě už ke konci září podaří zajistit, že v zemi nebude žádný migrant, který ještě není zaregistrován a nepodal žádost o azyl. V letošním roce dorazilo do Německa zhruba 240 000 žadatelů o azyl. Kromě toho bylo v zemi na počátku ledna dalších až 300 000 lidí, kteří dosud žádost nepodali.

Potíže u řady případů spočívají v tom, že žadatelé zpravidla nemají žádné osobní dokumenty a že je při příchodu do Německa úřady dost podrobně nevyslechly, takže chybí podrobnější informace o nich. Weise ale označil za úspěch, že už se jeho úřadu podařilo centrálně zaregistrovat většinu uprchlíků, kteří do Německa za migrační krize dorazili.

„Na podzim bychom už v naší zemi neměli mít téměř nikoho, kdo zatím nepodal žádost o azyl a o kom nevíme,“ věří šéf BAMF.

Němci v ohrožení: Lékaři budou moci vyzradit tajemství

V rámci chystaných opatření se Němci snaží myslet i na některé zdánlivé detaily. V rámci boje proti terorismu chce vláda také podle deníku Bild omezit rozsah lékařského tajemství. Nově by měli lékaři mít povinnost informovat úřady v případech, kdy jim jejich pacient sdělí, že uvažuje o spáchání trestného činu.

Ministr de Maizière přichází s balíčkem opatření v reakci na čtyři červencové krvavé útoky, z nichž dva vyšetřovatelé hodnotí jako teroristický čin.

Během jednoho týdne zranil mladý Afghánec ve vlaku v Bavorsku nožem a sekerou pět lidí, než ho policie zastřelila. Mladík íránského původu poté zastřelil v Mnichově devět lidí, než spáchal sebevraždu. V Bádensku-Württembersku napadl přistěhovalec nožem svou družku a zabil ji, v bavorském Ansbachu se odpálil sebevražedný útočník a zranil 15 osob.