Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Znásilní dívku a pak se s ní ožení. Agresoři se tak vyhýbají trestu

Autor: ČTK, mb - 
12. července 2016
21:26

Pachatelé sexuálních deliktů se v Turecku vyhýbají trestu tím, že se s obětí ožení. Dle předsedy vrchního odvolacího soudu Mustafy Demirdaga takto trestu unikly až tři tisíce sexuálních predátorů. Svatba je pro oběť druhým traumatem, se svým mučitelem pak musí žít. Fenomén se vyskytuje především na vesnicích a v chudších oblastech Turecka.

„Tři muži unesli dívku a znásilnili ji, ale když si ji jeden z nich vzal za ženu, obvinění pro všechny tři bylo staženo. Je nepřípustné, aby byl někdo nucen ke svatbě a dívka pak musela s pachatelem strávit zbytek svého života,“ prohlásil pro turecká média šéf vrchního odvolacího soudu Mustafa Demirdag.

Zvrácený zvyk se praktikuje zvláště na venkově, některé z obětí jsou dokonce děti. Nejsou výjimkou ani 11leté „nevěsty“, ačkoliv je takový svazek v Turecku nelegální. Pachatelé se nechají oddat imámem a turecký zákon jednoduše ignorují.


Násilí na ženách je v Turecku obrovský problém. „Poprvé mě udeřil, když jsem byla těhotná, kopl mě do břicha a shodil ze střechy. Miminko přežilo, ale je mentálně postižené. Od té doby se násilí jen stupňuje a nyní mlátí i děti,“ prozradila Selvi organizaci Human Rights Watch, která zveřejnila report o násilí na ženách.

Tureckem loni otřásla vražda studentky psychologie Ozgecan Aslan, kterou se pokusil znásilnit řidič autobusu. Když se bránila, deviant ji umlátil železnou tyčí a spolu se svými dvěma kumpány jí usekl prsty, aby ztížil práci vyšetřovatelům. Tělo pak spálili.

Vražda vyvolala v Turecku hromadné protesty, muži byli nakonec dopadeni a odsouzeni na doživotí bez možnosti propuštění. Přesto – násilí na ženách zůstává v Turecku obrovským problémem.

Lidsko-právní organizace zdokumentovaly případy, kdy jsou ženy a někdy i nezletilí ve vězení znásilňováni dokonce i policií. Mučitelé jim zavážou oči kvůli ztížení identifikace a znásilňování nezřídka končí vážnými tělesnými zraněními.

sores ( 13. července 2016 10:09 )

Hnus hnusů co se děje ještě v 21 století!Ženy a malé dívky aby tam měla každá u sebe pistoli a bránila se vůči těm nadrženým neandrtálcům! Měla by se dělat veřejná kastrace aby to vyděsilo co nejvíce těch do.bytků bez sociální inteligence a IQ.

Zobrazit celou diskusi