Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Záhada letu MS804 pokračuje: Krátce před pádem vypukl na palubě airbusu požár

Autor: ČTK, sou - 
5. července 2016
17:14

Jeden z pilotů egyptského letadla havarovaného v květnu se krátce před pádem stroje do Středozemního moře pokoušel hasit oheň na palubě. Vyplývá to ze záznamů černých skříněk, uvedla v úterý s odkazem na zdroj v egyptské vyšetřovací komisi agentura Reuters. Už krátce po nehodě se ukázalo, že automatické senzory vyslaly z letadla před jeho zmizením informace o kouři na palubě. Příčina pádu airbusu však zatím stále není jasná.

Airbus A320 egyptských aerolinek Egyptair spadl 19. května na trase z Paříže do Káhiry krátce poté, co opustil řecký vzdušný prostor. Zahynulo všech 66 lidí na palubě. 

Černé skříňky letadla se našly v červnu potom, co se pátracím týmům podařilo lokalizovat přesněji místo havárie. Nyní je zkoumají francouzští a egyptští experti.

Ze zvukového záznamníku hovorů z kokpitu prý vyplývá, že piloti o požáru na palubě věděli a že jeden z nich se snažil oheň uhasit. O požáru už hovořily i záznamy vyslané automatickými senzory letadla, také některé z nalezených trosek airbusu podle vyšetřovací komise nesou známky poškození žárem a stopy kouře. 

Co mohlo požár způsobit, se zatím neví. Spekulace o možném teroristickém útoku, které vyvstaly hlavně v Egyptě, se zatím nepodařilo potvrdit ani vyvrátit. Příčinou havárie mohla být rovněž technická závada nebo lidská chyba.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi