Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Katastrofa Egyptair MS804: Záhadný kouř z toalet a chybějící černé skříňky

Autor: ČTK, kal - 
21. května 2016
09:40

Pátrací týmy třetím dnem pokračují v pročesávání oblasti ve Středozemním moři, kde se ve čtvrtek zřítilo letadlo aerolinek Egyptair s 66 lidmi na palubě. Egyptská armáda v pátek našla první hmatatelné důkazy o havárii, když se jí asi 300 kilometrů od přístavního města Alexandrie podařilo objevit části letadla, zavazadla a ostatky cestujících. Pro vyšetřování ale bude klíčové najít černé skříňky s údaji o průběhu letu, které by mohly pomoci objasnit příčiny nehody.

Oblast pádu airbusu pročesávají od časného rána letadla a lodě celkem šesti států, které se na akci vedené Egyptem podílejí. Jejich hlavním úkolem bude najít další části vraku a zejména černé skříňky, které odborníkům napoví, co se na palubě letounu před jeho zřícením odehrávalo.

Příčina havárie zatím není jasná a ve hře je řada možných vysvětlení. Strmý pád letadla z výšky přes deset kilometrů mohla způsobit technická závada, chyba či úmysl pilota i teroristický útok. Letečtí experti v pátek začali rozvíjet spekulace založené na údajích získaných z identifikačního systému letadla ACARS, které ukazují na to, že elektronické detektory před havárií informovaly o kouři na palubě.

Připomeňte si události prvního dne zřízení letadla:

Systém ACARS předává prostřednictvím satelitů či radiofrekvencí z letadla na zemi krátká automatická hlášení, která se týkají nesrovnalostí, závad nebo vysazení některého ze systémů. O tom, že data z ACARS havarovaného airbusu hovoří o kouři, informovala s odvoláním na egyptské zdroje například americká televizní stanice CNN nebo odborný portál The Aviation Herald.

Poslední minuty letu MS804 Poslední minuty letu MS804 | Infografika Blesk

Německý odborník Tim van Beveren reportérům ze stanice Deutsche Welle řekl, že kouř byl detekován na jedné z toalet, už o minutu později zřejmě oheň elektronické systémy letadla vyřadil z provozu.

A projděte si, co se dělo druhý den:

Stroj mířící z Paříže do Káhiry, na jehož palubě bylo 56 cestujících a deset členů posádky, zmizel z obrazovek radarů ve čtvrtek brzy ráno krátce před plánovaným přistáním v egyptském hlavním městě. Nehodu nikdo nepřežil. Mezi oběťmi je 30 Egypťanů, 15 Francouzů a občané dalších zemí. S pozůstalými po francouzských obětech se v sobotu sejde francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi