Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Sýrii umírali běženci: Bomba při náletu zasáhla uprchlický tábor

Autor: ČTK, ula - 
5. května 2016
20:57

I když v syrském Halabu platí příměří, jinde umírali lidé. Při dvou bombových útocích v syrské provincii Homs dnes zahynulo 12 civilistů. Při pozdějším náletu na severu Sýrie byl zasažen tábor pro uprchlíky a zahynulo v něm podle téhož zdroje 28 lidí.

Ve městě Halab dnes až na výjimky panoval klid, protože tam platí osmačtyřicetihodinové příměří.

Syrská  organizace pro lidská práva (SOHR) večer informovala o náletu na syrsko-turecké hranici v provincii Idlib. V oblasti, kterou kontroluje radikální fronta an-Nusra, byl zasažen tábor pro vystěhované Syřany. O život přišlo nejméně 28 lidí a 50 utrpělo zranění. Jsou mezi nimi ženy a děti a podle SOHR není bilance zřejmě konečná, protože několik lidí je těžce raněno.

K atentátům v Homsu, kde je hlášeno také 40 raněných, se zatím nikdo nepřihlásil, podobné útoky měli ale v posledních měsících na svědomí ozbrojenci z hnutí Islámský stát, kteří při nich usmrtili desítky lidí. Syrská státní televize informovala o „mrtvých a zraněných“ v Homsu při sebevražedném atentátu a explozi výbušnin umístěných v automobilu. Dějištěm útoků byla vesnice Mucharam al-Faukání, která leží mezi Homsem a starobylou Palmýrou osvobozenou od islamistů letos na konci března.
V severosyrském Halabu, kterým zmítaly v posledních týdnech násilnosti, vládl relativní klid. V oblasti platí od půlnoci příměří vyjednané Spojenými státy a Ruskem. Syrská armáda uvedla, že klid zbraní bude trvat 48 hodin – dnes a v pátek.

Popíjení čaje a uklízení trosek

Bílý dům dnes ocenil zklidnění Halabu, ale jeho mluvčí Josh Earnest vyjádřil znepokojení nad případy porušení příměří. „Zaznamenali jsme v té oblasti nižší míru násilí jak co do četnosti, tak intenzity útoků. Ale znepokojuje nás, že se příměří porušuje, a to i v dané oblasti. Také v dalších oblastech Sýrie není dodržován klid zbraní, k němuž se režim i opozice zavázaly,“ sdělil Earnest.

Státní média již informovala o několika porušeních příměří, když radikálové vypálili pár střel na vládou držené oblasti Halabu a usmrtili jednu osobu. Podle agentury AFP dnes ve východní, opozicí kontrolované, části města nezaznamenali žádný nálet. Na tamních ulicích se objevili civilisté a také stánky s ovocem a zeleninou. Někteří lidé začali uklízet trosky před svými domy, jiní si vytáhli židle a popíjeli čaj. „Je to lepší, zas je tady provoz. Ale je tu stále strach, lidé se bojí, že bombardování a masakry začnou znovu,“ řekl majitel kavárny Muhammad Halvání. Minulý týden byl Halab podle jeho slov „městem duchů“.

axapes ( 5. května 2016 21:50 )

Poděkujte Americe, pak jejímu dítku EU. To je jejich dílo.

Zobrazit celou diskusi