Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Asadův „záškodník“ a 16 milionů běženců. Mocnosti řeší tragédii Sýrie

Autor: ČTK, simao - 
14. března 2016
05:30

Druhé kolo jednání o Sýrii odstartuje v pondělí v Ženevě a napětí stoupá. Ministři zahraničí vyzvali v neděli v Paříži k dodržení syrského příměří. Syrské problémy jsou však enormní. Složitý válečný konflikt trvá v zemi pět let, za tu dobu uteklo ze svých domovů 16 milionů lidí, z toho 6 milionů mimo Sýrii. Kritice nadále neuniká ani syrský prezident Bašár Asad, který na jednání do Ženevy vyslal podle ministra zahraničí USA Kerryho „záškodníka“.

V Sýrii je třeba udržet příměří a pokračovat v distribuci humanitární pomoci, aby bylo možné zajistit úspěch syrských mírových rozhovorů, které začínají v pondělí v Ženevě. Po setkání skupiny ministrů zahraničí Francie, USA, Německa, Itálie a Velké Británie to v Paříži řekl šéf francouzské diplomacie Jean-Marc Ayrault.

Kerry sepsul Asada: Vyslal prý záškodníka

Americký ministr zahraničí John Kerry se však poté pustil do syrské vlády, která prý vystavuje přímeří zkoušce. Syrskou vládu podporují Rusko, Írán a Čína, podle Kerryho by se však měl ruský prezident Vladimir Putin více zajímat o to, co Bašár Asad skutečně dělá. „Poslal svého ministra zahraničí jako záškodníka, aby smetl ze stolu, na čem se prezident Putin a Íránci už dohodli,“ tvrdí o Asadovi Kerry.

Příměří v Sýrii platí od konce února a zatím je až na výjimky dodržováno. Netýká se ale radikálních organizací, proti kterým boje pokračují.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v neděli v Paříži nebyl. Rusko je však podle něj připraveno koordinovat s USA vojenské akce v Sýrii tak, aby byla osvobozena Rakka, což je hlavní stan Islámského státu v Sýrii. Rusko však také požaduje, aby byli do Ženevy přizváni Kurdové, kteří bojují proti džihádistům na severu Sýrie, ale jejich účast v rozhovorech blokuje Turecko.

Ve Švýcarsku už jsou od soboty přítomni někteří představitelé syrské opozice, například zástupce skupiny Armáda islámu (Džajš Islám) Muhammad Allúš. Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim v sobotu prohlásil, že syrská vláda nebude v Ženevě čekat na další účastníky rozhovorů déle než 24 hodin.

Tvrdá čísla: 5 let války, 6 milionů uprchlíků, 470 tisíc mrtvých   

Válka v Sýrii trvá už pět let a situace v zemi je zoufalá. I podle složitých jednání je patrné, že se do ní zapojuje více stran – Asadův režim a jeho spojenci, opozice, Kurdové, radikální hnutí jako je an-Nusra (hlásí se k teroristům z al-Káidy) a krvelačný Islámský stát. Nálety pak v únoru skončila mezinárodní koalice.

Podle posledních údajů stála syrská válka život takřka půl milionu lidí. Na útěku ze Sýrie je pak šest milionů uprchlíků a v rámci země pak uteklo ze svých domovů dalších 10 milionů lidí, vnitřních běženců.

Sýrie měla před válkou kolem 23 milionů obyvatel. Podle letošní únorové studie nevládní organizace Syrian Centre for Policy Research (SCPR) zahynulo v bojích v občanské válce na 400 tisíc Syřanů a dalších 70 tisíc jich přišlo o život kvůli nedostatku zdravotní péče či čisté vody.

Kerry: Islamisté přišli o část území

Situace v Sýrii je označována za nejhorší uprchlickou katastrofu od situace po genocidě ve Rwandě v 1994. Podle OSN je v Sýrii i na 490 tisíc lidí, kteří potřebují pomoc v obležených místech.

Asi 13,8 milionu Syřanů přišlo kvůli válce o svůj zdroj obživy. Ekonomika země se podle odborníků propadla o tři desetiletí zpět, hospodářské ztráty se odhadují na 255 miliard dolarů (6,1 bilionu Kč). Válka a zničila velkou část průmyslových kapacit a infrastruktury Sýrie. Těžba a vývoz ropy klesly o 90 procent. Země se také propadla do tmy, podle odhadů nefunguje na 83 procent osvětlení.

Podle odhadů syrská vláda nyní kontroluje zhruba 30 procent území Sýrie (v roce 2013 ovládala o deset procent více), kde žijí dvě třetiny obyvatel. Asadův režim měl na počátku konfliktu kolem 300 tisíc vojáků, nyní je o polovinu slabší. Drží však strategická místa jako jsou hlavní město Damašek, v centrální části země Homs a Hamá či pobřeží.

Radikálové z Islámského státu (IS) ovládají odhadem na 40 procent území s asi 15 procenty obyvatel Podle Johna Kerryho však v minulých týdnech přišli v Sýrii o značnou část území a o 600 bojovníků. 

aIIahakbar ( 14. března 2016 10:11 )

Běženci jen díky válečné mašinerii pořádáné zločinci z USA na arabském poloostrově a v jiných muslimských státech jako Irák,Afganistán,Libye či některých žoldáckých výprav v afrických státech ano to je ta zločinná demokracie kterou vnucují po celém světě a sesazují jejich vlády !!!

tgbg ( 14. března 2016 08:26 )

Běženci jen díky válečné mašinerii pořádáné zločinným RUSSKEM na arabském poloostrově a v jiných muslimských státech jako Irák,Afganistán,Libye či některých žoldáckých výprav v afrických státech ano to je ta zločinná demokracie kterou vnucují po celém světě a sesazují jejich vlády !!!

Zobrazit celou diskusi