Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Rozstřílená auta, spadlý vrtulník a zraněné děti. V Karabachu pokračují boje

Autor: ČTK, tmp - 
3. dubna 2016
09:00

Potyčky mezi ázerbájdžánskými a arménskými vojáky u Náhorního Karabachu pokračují i v neděli, po eskalaci v noci z pátku na sobotu. Tyto boje si vyžádaly nejméně tři desítky mrtvých a jsou označovány za nejvážnější od roku 1994, kdy bylo uzavřeno příměří ve válce o převážně Armény osídlenou oblast, která se za pomoci Arménie odtrhla od Ázerbájdžánu. Další oběti dosud nejsou hlášeny.

Ázerbájdžánská vojska podle karabašského ministerstva obrany, citovaného agenturou Interfax, v noci na dnešek pokračovala v „agresivních bojových akcích na jižním směru“ s nasazením děl, raketometů a obrněné techniky. Obránci ale podnikají vše nezbytné k odražení útoků. 

Naopak podle ázerbájdžánského ministerstva obrany byla dnešní noc „relativně klidná“, jakkoli situace zůstává napjatá. „Arménská strana v noci ostřelovala řadu ázerbájdžánských obcí podél fronty. Mrtví nejsou,“ řekl agentuře TASS mluvčí ministerstva.

Arménie podle nepotvrzených zpráv médií přesouvá do Náhorního Karabachu jako posily taktické rakety Točka-U, raketomety Smerč a obrněnou techniku. V samém Karabachu úřady údajně mobilizují dobrovolníky a připravují se na povolání záložníků do jednotek, i když současně ujišťují, že mají situaci pod kontrolou.

Ázerbájdžánské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo ovládnutí několika strategických výšin a obcí v Náhorním Karabachu. Přiznalo ztrátu 12 vojáků, bitevního vrtulníku a tanku, ale Arméni prý přišli o stovku vojáků, 15 děl a šest tanků. Jerevan tato tvrzení odmítl jako dezinformaci. Podle arménského prezidenta v bojích bylo zabito 18 vojáků a dalších 35 utrpělo zranění.

Úřad proarménského karabašského prezidenta tvrdí, že při ázerbájdžánském ostřelování zemřel 12letý chlapec a dvě další děti byly zraněny.

Přestřelky pokračují nehledě na výzvy z Ruska, Spojených států, Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě k ukončení palby. „Opačné stanovisko vyjádřilo Turecko, které vyjádřilo solidaritu a rozhodnou podporu Ázerbájdžánu,“ napsal ruský server Newsru.com.

1tigrusenka ( 3. dubna 2016 11:41 )

Samozřejmě, že Turek zase musí štvát proti Armenům, šmejd jeden

vvogh.t ( 3. dubna 2016 11:33 )

Ty připálený ššukaj jako vzteklý, pak se nevejdou do těch republik a musej střílet, nebo prchat. I poručík Hamáček řek : Kefalín - lidí je jako ssraček!

tgbg ( 3. dubna 2016 10:17 )

Rusáci rozeštvávají celý svět. Rusáci potřebují prodávat zbraně!!!!

rockyshowman ( 3. dubna 2016 09:51 )

Raději se starejme o naší bezpečnost, která je ohrožena. Když mi někdo bude namítat, že to není pravda, tak ozbrojení vojáci a policajti, v plné zbroji přece jen něco symbolizují. Připomíná mi to roky, no nechci se vyjadřovat ! Ale čísla 38, 68, 89, mi a pamětníkům určitě něco připomínají. Vojáci by měli hlídat hranice, policisté stíhat zločince. Pak bude v této zemi opět bezpečnostní ráj !!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi