Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ceny potravin raketově vzrostly, chleba je luxus: Miliony Syřanů jsou o hladu

Autor: sou - 
6. března 2016
16:40

Podle organizace Spojených národů pro výživu a zemědělství téměř deset milionů Syřanů trpí nedostatkem jídla. Zhruba sedm milionů z nich prý potřebuje okamžitou potravinovou pomoc. Inflace a znehodnocení syrské libry spolu s nuceným přesidlováním obyvatel a rostoucí nezaměstnaností připravily rodiny o možnost postarat se samy o sebe a vypořádat se se současnou krizí. V reakci na rozšiřující se potravinovou krizi a rozpadající se ekonomiku zvýšil Člověk v tísni svou potravinovou pomoc.

Kromě šesti tisíců rodin, kterým organizace přiděluje potravinové poukázky, pomáhá dalším bezmála 19 tisícům rodinám tím, že dostávají každý den chleba zdarma. Tato pomoc probíhá díky podpoře Evropské komise (ECHO), německé vlády prostřednictvím partnerské organizace Welthungerhilfe z Alliance 2015 a britského Oddělení pro mezinárodní rozvoj (DFID).

V oblastech, kde stále fungují místní obchody, podporuje Člověk v tísni nejchudší lidi pomocí potravinových poukázek. Ty totiž pomáhají chodu tamní ekonomiky. Jedna rodina je dostává jednou měsíčně po dobu čtvrt roku. Téměř všichni příjemci oceňují jejich klíčový přínos. 

V Sýrii žije přes 6 milionů vnitřních uprchlíků

Sa’ed al-Amkey a jeho 5 dětí představují pouze šestici z celkového počtu šesti milionů syrských vnitřních uprchlíků. Svůj domov v oblasti Aleppa opustili, když válečný konflikt zachvátil jejich vesnici. „Než vypukla válka, tak jsem byl zaměstnaný, mé děti chodily do školy a já byl schopen zajistit jídlo i domov pro svoji rodinu,“ vzpomíná Sa’ed. „Stejně jako většina ostatních, kdo museli utéci ze svých domovů, jsem si při odchodu vzal jen základní oblečení a vydal se na cestu někam do bezpečí,“ dodává. Válka Sa’eda připravila o dům i o možnost obživy. Bez práce je v pro něj starost o rodinu v novém bydlišti velikou výzvou.

Když se Sa’ed dozvěděl, že Člověk v tísni v této oblasti distribuuje potravinové poukázky, rozhodl se do programu přihlásit. Organizace se zaměřuje právě na nejzranitelnější rodiny napříč oblastmi Aleppa a Idlíb a snaží se jim poskytnout potřebnou pomoc. 

Cena chleba za posledních pět let zdesetinásobila

Kvůli válečnému konfliktu v Sýrii vzrostly ceny tamních potravin. Například cena chleba za posledních pět let zdesetinásobila. Člověk v tísni tak od roku 2014 zaměřil svou pomoc i na jeho každodenní distribuci nejzranitelnějším rodinám na severu země. Navíc tím podporuje i tamní pekárny. Dodává jim měsíční zásoby mouky a pomáhá jim krýt veškeré náklady na výrobu tak, aby ho lidé dostávali zadarmo. 

Do tohoto programu se přihlásil také otec šesti dětí Fadi al-Hamood. Před válkou pracoval jako automechanik a jeho děti chodily do školy. „Když byla zničena naše vesnice, jediné věci, které jsem si při odchodu vzal, bylo pár kusů oblečení,“ dodává. Při hledání vhodného místa na přečkání krize se svou rodinou, poznal lidi, kteří mu řekli o možnosti využít pomoci od Člověka v tísni.

Člověk v tísni pomáhá v Sýrii i projektem veřejných prací:

djaba ( 7. března 2016 22:33 )

F česku ceny chleba a zejména arabského , se drží na desetiletém minimu .Proč , protože můj tatík netloukl hlavou o zem a nelítal se samopalem po poušti .A můj synek nechtěl kudlu na uříznutí hlavy ani kočky natož člověka - imbecilové.

1pepan ( 7. března 2016 11:28 )

Syřané se zajímají především o to, jak a co nejrychleji se dostat k nejvyšším soc. dávkám v EU.

renoli ( 7. března 2016 08:24 )

Proč si má obyčejný našinec, který denně chodí do práce, aby uživil rodinu, vychovává svoje děti a chová se slušně, nastěhovat domů kdejakého primitiva, kterému se vlastní vinou žije špatně. Nebo to někdo z Evropanů zavinil??? A zajímají se Syřané také o to co kde v Evropě stojí potraviny a jestli na to všichni Evropané mají ? Proč se raději neřeší situace NAŠICH vážně nemocných lidí, kteří nemají na léky a jsou tak odsouzeni umřít, důchodců, kteří kolikrát nemají na jídlo, opuštěných dětí, bezdomovců atd. Ale že Syřani a podobní mají problém, z toho si máme sednout na zadek ?

joudajoudovy ( 7. března 2016 07:49 )

na zbranich se vydelava mnohem vice.... kam amik vstoupi, 100.let trava neroste a vse je v rozvratu (blizsky vychod, asie, afrika). evropa se neda bombardovat, a tak se amik vraci k biologickym zbranim. ve vietnamu pouzili desetitisice tun herbicidu "agent orange" - pomerancovy plyn. pro evropu se jedna o zivou biologickou kulturu - muslim.

santikxauz ( 7. března 2016 05:35 )

Proč tam amici místo zbrojní podpory umírněných isis nevozí potraviny.

Zobrazit celou diskusi