Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Proč stojí mléko dvacku, když farmářům platí 6 Kč? Kam mizí 14 korun z každého litru?

Autor: Milan Kolář - 
13. dubna 2016
05:00

Mlíko, od rakve víko… to dnes platí pro rozpočet těch farmářů, kteří investovali do chovu dojnic. Litr mléka produkují za 8,50 až 8,80 Kč, ale mlékárny jim dávají 6 až 7 Kč. Spotřebitel přitom v marketu dá za »selské« dvacku. Jak je to možné?

Proč chovatelé prodělávají, je jednoduché: v Evropě je přes miliardu litrů mléka, které nikdo nechce, a krávy nelze vypnout. Do Ruska se kvůli sankcím nic nevyveze a Číňané zřejmě začali pít něco jiného. To dostává výkupní ceny mléka pod výrobní náklady.

„V krajním případě může nastat situace jako v roce 2009. Tehdy se vylévaly desítky tisíc litrů mléka,“ připomíná Lukáš Kovanda, hlavní ekonom skupiny Roklen. Třeba během jediného dne na sklonku října 2009 znehodnotili zemědělci na Blanensku, Náchodsku, Orlickoústecku, Vysočině a Zlínsku zhruba dvě stě tisíc litrů mléka!

Proč ale zákazník platí za litr lepšího plnotučného mléka od 20 korun výš? „Zemědělci prodávají surovinu mlékárnám za výše zmíněných průměrných až sedm korun za litr. Mlékárny si cenu navyšují v průměru o 4 až 5 Kč na litr. Obchodníci pak o dalších 6 až 7 Kč,“ vypočítává Kovanda. Marže není ve srovnání s jiným zbožím nijak velká a při klesající spotřebě mléka v ČR by ani její snížení chovatelům příliš nepomohlo.

Přebytečné mléko se zpracovává na komodity, které lze dlouhodobě skladovat, v České republice tedy především sušené mléko. Skladování sušeného mléka, másla a sýrů podporuje EU. „V současném období probíhají jednání o navýšení objemu možného skladovaného zboží, distribuce zboží formou humanitární pomoci,“ vysvětlil Blesku náměstek ministra zemědělství Jiří Šír (41).

V předtuše problému vyjednal ministr zemědělství Marián Jurečka (35, KDU-ČSL) v Bruselu pro ČR již v závěru roku 2015 mimořádné kompenzace krizových cen právě v mléce a vepřovém mase. Jde o částku 11,2 milionu eur a možnost navýšení o 100 % z prostředků národního rozpočtu, suma sumárum v přepočtu 604 milionů Kč. Právě v těchto dnech jsou tyto náhrady chovatelům vypláceny.

hruska ( 18. července 2016 16:25 )

To je zase nesmysl. Ach jo !!!

jana1313 ( 13. dubna 2016 20:35 )

kokorot, za blbce jsi tu ty, ty zřejmě zhejkačakej blbej Pražáku, co o zemědělství ani o mlíku nic nevíš, snad jedině to, že ses po něm podělal. Tak tu jenom hloupě žvaníš a blbě napadáš, aby si tím léčil svoje mindráky

kokorot ( 13. dubna 2016 19:45 )

vypij půl litřík mlíka nadojeného od kravky a budeš mít z pr.dele hydrant, blbe

jana1313 ( 13. dubna 2016 17:02 )

souhlas

jana1313 ( 13. dubna 2016 17:00 )

Koukám, že se tu blbci množí, že kokorot? e.44 má pravdu. U nás se kvůli Babišovejm svinstvům taky u kravínů už neprodává. A pasterizované mléko, bez dalších úprav je a vždy bylo podle normy bráno jako čerstvé mléko, jelikož pasterizací, na rozdíl od dalších úprav, se v něm zničí pouze nežádoucí mikroorganismy, ale bílkovin, vitaminů A, B i D a vápníku je v něm stejně jako v čerstvě nadojeném. A ani v tom, že čerstvě nadojené mléko není nikdo schopný bez následků vypít, nemáš pravdu. Ti co mají možnost si nadojit z vlastních zdrojů, ho pijí běžně nepasterizované a problémy nemají, jde jen o zvyk.

Zobrazit celou diskusi