Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Palmový olej „zabiják“: 100 potravin, které nejíst, když chcete chránit pralesy

  • Autor: ula - 
    14. 1. 2016
    05:00

    Palmový olej má dle jeho odpůrců jednu jedinou výhodu: je levný. Rozhodně není zdravý, je považován takřka za jed. Kvůli palmovým plantážím jsou káceny deštné pralesy a kvůli palmovému oleji „zabijákovi“ tak vymírají některé živočišné druhy. Pokud vás tyto informace zasáhly a chcete říct „ne“ potravinám, které obsahují palmový olej, nebudete muset v obchodech tolik pátrat. Je totiž skoro všude.

  • 1.Kde všude najdeme palmový olej?

    Palmový olej čili olej získaný z oplodí palmy olejné je momentálně mezi některými spotřebiteli považován takřka za jed a karcinogen, protože obsahuje velké množství „nezdravých“ nasycených mastných kyselin. Tento olej představuje levnou surovinu, která se přidává do velkého množství potravinářských výrobků jako náhrada za dražší tuky, například máslo.

     

    Najdeme ho tedy v sušenkách, pečivu, margarínech nebo se používá na smažení, a tak se dostává i například do bramborových lupínků.

     

    Palmový olej rozhodně nenajdete v základních surovinách, jako je cukr, mléko, mouka či rýže nebo v čistých olejích, másle či sádlu.

     

    Infografika Blesk.cz: Palmový olej je v EU nejpoužívanější hned po oleji řepkovém. Na třetím místě je slunečnicový olej. Infografika Blesk.cz: Palmový olej je v EU nejpoužívanější hned po oleji řepkovém. Na třetím místě je slunečnicový olej. | Jarmila Hluchá

  • 2.Je skutečně tak nezdravý?

    „Palmový olej/tuk patří k nutričně méně výhodným. Obsahuje vysoký podíl nasycených mastných kyselin, které bychom měli v našem jídelníčku omezovat. Tyto tuky by měly tvořit maximálně třetinu všech přijatých tuků, ale my jich konzumujeme více. Palmový olej/tuk se do výrobků přidává díky jeho vlastnostem (formuje strukturu výrobku). Záleží ale na tom, kolik je tohoto tuku použito a jestli je ve výrobku v kombinaci s jinými oleji/tuky, třeba nutričně výhodnějšími. Samotný obsah palmového oleje/tuku tedy nemusí vždy znamenat problém. Dobrým vodítkem je tabulka nutričních hodnot, ve které je uvedeno jak množství tuku, tak nasycených mastných kyselin. Výrobek tedy může obsahovat palmový tuk/olej a zároveň obsahovat minimální množství nasycených mastných kyselin. Dobré je tedy sledovat jak složení, tak tabulku nutričních hodnot,“ uvádí Věra Boháčová, nutriční terapeutka Fóra zdravé výživy.

     

    Plody palmy olejné Plody palmy olejné | Profimedia

  • 3.Ekologické dopady

    Více než zdravotní riziko mají palmové plantáže ekologické a sociální dopady. Jak uvádí server Stoppalmovemuoleji.cz, každou hodinu je kvůli palmovým plantážím v Indonésii vykácen deštný prales o rozloze 300 fotbalových hřišť. Úbytek deštných tropických lesů narušuje klimatickou rovnováhu, přicházíme o celé ekosystémy. Je znečišťována půda a voda. Kvůli kácení pralesů jsou ohrožena vzácná zvířata a rostliny.

     

    Důkazem jsou loňské rozsáhlé požáry deštných pralesů v Indonésii. „Nebudeme si nic nalhávat, ty požáry byly založeny úmyslně a byly založeny právě proto, aby se získal prostor pro pěstování palmy olejné. Naše vlastní spotřeba na druhé straně světa způsobuje ekologické katastrofy, které nám potom z druhé strany dají zase pohlavek,“ upozorňuje europoslanec Pavel Poc (ČSSD), podle kterého spotřebou palmového oleje právě tuto katastrofu podporujeme.

     

    Pokud chcete chránit pralesy před palmovými plantážemi, můžete např. přestat vyhledávat potraviny, které palmový olej obsahují, vzkazuje. České obchody se ale takovými potravinami jen hemží.


    Obří požáry v Indonésii Obří požáry v Indonésii | Reuters

  • 4.Tuky, oleje, margaríny

    Palmový olej se přidává do margarínů (Rama, Perla, Flora), do tuků na pečení a smažení, jako je např. Hera, Omega.

     

    Palmový olej je např. i v másle Jihočeské AB.

     

    AB máslo AB máslo | Daniel Černovský

  • 5.Čokoládové výrobky

    Palmový olej obsahují zejména plněné a krémové čokolády. Množina čokoládových výrobků, která obsahuje palmový olej, je nejpočetnější.


    Typickým představitelem této skupiny je Nutella.

     

    Tabulkové čokolády, které obsahují palmový olej: Orion čokoláda karamelová, Orion čokoláda na vaření, Studentská pečeť mléčná i hořká, čokoláda atd.

     

    Čokoládové bonbony: Lentilky, arašídy v čokoládě a čokoládové lentilky M&M's

     

    Čokoládové tyčinky: Kofila, Mars, Snickers, Lion, Milky Way, Banány v čokoládě Orion, Ledové kaštany Orion

     

    Bonboniéry: Geisha, Toffifee, Modré z Nebe, Merci...

     

    Palmový olej najdete např. v Kinder vejci nebo Kinder čokoládě a ve většině vánočních kolekcí a v dutých čokoládových figurkách.

     

    vím, co jím. vím, co jím. | red

  • 6.Sušenky, oplatky

    Palmový olej obsahuje většina sušenek, hlavně ty s polevou.


    Tyčinky: Margot, KitKat, Twix, Oreo, Koko

     

    Sušenky a oplatky: Tatranky různých značek, Disco, Zlaté club máslové, Zlaté polomáčené hořké i mléčné, Esíčka, Delissa, Siesta a některé druhy Fidorek (např. hořká, bílá a s kokosem)

     

    Tyčinka Margot Tyčinka Margot | Dana Kolářová

  • 7.Bonbony

    U bonbonů je opět palmový olej součástí náplně nebo může mít „leštící“ efekt. Např. u světoznámých medvídků Haribo palmový olej nenajdete, u jiných výrobků od stejné firmy už ano.

     

    Bonbony: Vexta JoJo, Papoušci JoJo, Medvídci JoJo, Besipky Lipo, Haribo Coala-Tatzen a Pico-Bala

     

    Bonbony Bonbony | Zdroj: stoppalmovemuoleji.cz

  • 8.Cereálie

    V některých oblíbených snídaňových křupinkách také najdete palmový olej, jsou to např. cereálie Nesquik, Chocapic, Cini Minis, Cereální kakaové hvězdičky Granko apod.

     

    Cereálie Cereálie | Zdroj: stoppalmovemuoleji.cz

  • 9.Křupky, chipsy, arašídy

    Slaná a kalorická bomba, nicméně velmi oblíbená, tedy chipsy, křupky nebo tyčinky, také obsahuje palmový olej.


    Např. Lay’s, tyčinky Bohemia bramborové, bylinkové preclíčky Bohemia, Canto arašídové křupky, krekry Tuc mini, Bake Rolls česnekové

     

    Bramborové tyčinky Bramborové tyčinky | Martin Pekárek, Martin Přibyl, Karel Kopáč

  • 10.Sváteční pečivo

    Máte rádi medovník? Tak vězte, že Medovník originál nebo medový dort Marlenka také obsahují palmový olej. Dále pak čajové pečivo Penam, Vánočka Tesco a Penam vanilkové rohlíčky.

     

    Medovník (ilustrační foto) Medovník (ilustrační foto) | Marie Machkova

  • 11.Mléčné výrobky a zmrzliny

    Palmový olej najdete např. v jogurtech Müller (Dark Choc Waffle Flakes a Choco waffles Mix), ve zmrzlinách, jako je Choco Big Milk od Algidy, nebo zmrzlině s jogurtem od Mrože. Dále pak ve šlehačce ve spreji od Alberta a Billy.

     

    Zmrzlina Zmrzlina | Zdroj: stoppalmovemuoleji.cz

  • 12.Polotovary a hotová jídla

    Palmový olej se vyskytuje v některých instantních polévkách, např. Vitana poctivá kuřecí a s játrovými knedlíčky. Dále pak v žampionové polévce Knorr a v hříbkové polévce od Maggi.

     

    Palmový olej obsahují i bujóny (zeleninový Knorr, zeleninový olej Natur Vitana...) a jíšky (tmavá a světlá hotová jíška Knorr). Najdete ho i v „čínských“ instantních polévkách.

     

    Bujón Bujón | Zdroj: stoppalmovemuoleji.cz

  • 13.Dětská výživa, potraviny pro nejmenší

    Základem dětských výživ bylo sušené mléko s mléčným tukem, dnes už se bohužel přidává palmový olej. Najdete ho např. v Sunar Complex 1, Hipp BIO Combiotic, kojenecká strava Nutrilon 2, krupicová kaše vanilková (Hami), mléčná kaše – první kaše (Nestlé), sušenky – Baby (Nestlé).

     

    Nutrilon Nutrilon | Zdroj: stoppalmovemuoleji.cz

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ellenic ( 14. ledna 2016 17:55 )

prdlafka

gjim ( 14. ledna 2016 12:46 )

To je opravdu zajímavéééé. Z palmového tuku mi nic neni a po těch polních produktech mám zdravotní problémy. Po palmáku umeji fritézu jednou rukou a po řepkovém i slunečnicovém oleji je fritéza hnusně zalepená. To co je na fritéze nalepené je i ve sřevech. Tak dobrou chuť.

jana999 ( 14. ledna 2016 07:33 )

ty zase plácáš nesmysly, kterýpak zemědělec jezdí mercedesem, je vidět, že nemáš o dřině v zemědělství ani potuchy, ti na rozdíl od tebe si svoje prachy opravdu zaslouží

jerry ( 14. ledna 2016 06:51 )

Konkurenční boj, placená inzerce.

Zobrazit celou diskusi