Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pijte mléko: 10 důvodů, proč je zdravé!

/
  • Mléko je důležité jak pro děti tak i dospělé.
    Mléko je důležité jak pro děti tak i dospělé. (Shutterstock.com)
    8. července 2016 ● 09:31

    Mléko a jogurty nebývá v jídelníčku mnoha dětí zrovna oblíbenou pochutinou. Je ale velmi důležité pro jejich vývoj. Přinášíme vám 10 důvodů, proč by měly mléko pít nejen děti ale i dospělí.

  • 1.

    Základní zdroj

    Mléko a mléčné výrobky jsou považovány za základní zdroje vitaminů a minerálních látek, které děti v průběhu růstu skutečně velmi potřebují.

    Vápník si tělo nevytváří

    Vzhledem k tomu, že si organismus vápník sám nevytváří, musí být tato látka dodávána výživou. Mléčný vápník dokáže lidský organismus velmi efektně využít. Aby však mohl být v organismu vstřebán, musí být dodán v rozpustné formě. Přibližně jedna třetina mléčného vápníku se v rozpustné formě vyskytuje, proto se vstřebává mimořádně dobře.

    Dnešní děti často trpí zvýšenou lámavostí kostí, protože nemají dostatek vápníku.
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Jogurt nebo sýr

    Doporučená denní dávka vápníku pro dítě je v průměru od 1000 - 1200 mg. Toho jako rodiče docílíme, když dítěti připravíme během dne svačinu, která bude obsahovat např. 150 g polotučného jogurtu, 50 g sýra, 250 - 300 ml kefíru.

    Ideální poměr

    Mléko má ideální poměr vápníku, fosfátů a hořčíku, což je důležité pro správný vývoj dětské kostry v průběhu růstu.

    Mléko je důležité jak pro děti tak i dospělé.
    Autor: archiv

  • 3.

    Potřebný jód

    Další důležitou látkou, která je obsažena v mléce a mléčných výrobcích, je jód. Jód se přidává do krmných směsí dojnic, proto je obsažen i v mléce a mléčných výrocích. Nedostatek jódu způsobuje poruchy funkce štítné žlázy, u dětí pak poruchy duševního vývoje.

    Přidávaná prebiotika

    Do mléčných výrobků se přidávají tzv. prebiotika. Prebiotika slouží především jako potrava pro prospěšné bakterie. Tím jsou zajištěny vhodné podmínky pro jejich správný růst a aktivitu, což má pozitivní dopad na zdraví dítěte.

    Mléko je důležité jak pro děti tak i dospělé.
    Autor: profimedia.cz

  • 4.

    Vyzrajte nad alergií

    Hlavním sacharidem mléka je laktóza. Některé děti trpí laktózovou intolerancí, při které je nedostatek enzymu laktázy, který ve střevě štěpí laktózu. Výsledkem jsou pocity plnosti, nadýmání, průjmy. Dobrou zprávou je, že ani tyto děti se nemusejí vzdávat mléčných výrobků. Zakysané mléčné výrobky, tvarohy a sýry jsou obvykle dobře snášeny, protože přítomné bakterie částečně naštěpí přítomnou laktózu.

    Blahodárná fermentace

    Velký zdravotní význam je přisuzován zakysaným mléčným výrobkům (kefíry, kysané podmáslí, jogurty, jogurtové nápoje apod.). Vyrábí se kysáním neboli fermentací, ke které se používají speciální probatické kultury.  Dostatek probioticky působících mikroorganizmů je nezbytný pro správné složení mikroflóry zažívacího ústrojí, což má velký vliv na jeho zdraví. Významná je např. ochrana střevní sliznici před tvorbou a vstřebáváním toxických látek, zlepšené zažívání, posílení imunitního systém a pomoc při snižování hladiny cholesterolu v krvi.

    Mléko je důležité jak pro děti tak i dospělé.
    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    Mléko nevynechávejte

    Mnoho nejen dětí pociťuje po konzumaci mléka zažívací potíže a rodiče se domnívají, že jejich dítě trpí alergií na mléko. Ve většině případů se jedná o pouhou nesnášenlivost, která se týká mléčného cukru laktózy. Příčina potíží spočívá v neschopnosti tento cukr štěpit. Řešením není vynechávat v jídelníčku dětí všechny mléčné výrobky, ale upřednostňovat ve výběru především zakysané mléčné výrobky. Přítomné bakterie mléčného kysání přítomnou laktózu částečně naštěpí.

    Důležité už před narozením

    Strava těhotných žen má veliký vliv na zdraví jejich miminka. Je dokonce vědecký prokázáno, že dostatečný příjem sýrů a mléčných výrobků v těhotenství snižuje riziku vzniku zubního kazu u dětí.

    Mléko je v těhotenství velice důležité a to nejen pro samotný vývoj plodu, ale také pro pozdější růst a také inteligenci dítěte.
    Autor: Shutterstock.com

Dnešní horoskopy