Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Před 5 lety zemřel Usáma bin Ládin. CIA přenáší vražednou misi „online“

Autor: val, ČTK - 
2. května 2016
09:32

Přesně před pěti lety obletěla svět zpráva o smrti „krále teroru“ Usámy bin Ládina. Zabilo jej 2. května 2011 speciální americké komando v Abbottábádu poblíž pákistánské metropole Islámábádu. Jeho mrtvé tělo bylo poté vhozeno do Arabského moře z paluby americké letadlové lodě USS Carl Vinson. Americká tajná služba CIA v rámci výročí na Twitteru přináší „přímý přenos“ z akce, jako by právě probíhala.

USA na něj vydaly mezinárodní zatykač v listopadu 1998, později byl zařazen mezi deset nejhledanějších osob na světě a za jeho dopadení vypsal Washington odměnu 50 milionů dolarů. Vytáhlý, vousatý saúdský „král teroru“ Usáma bin Ládin byl viněn z celé řady teroristických útoků po celém světě již od roku 1998. A stejně dlouho se jej pokoušely polapit západní bezpečnostní složky.

Terorista byl zastřelen v roce 2011. Terorista byl zastřelen v roce 2011. | Archiv

Radikální islamista, který vyhlásil v 90. letech „svatou válku“ USA a Západu, vedl nejprve boj proti sovětské okupaci Afghánistánu, aby se posléze obrátil proti Západu. Usáma bin Ládin si pak vytyčil dva hlavní nepřítele – arabské a muslimské režimy, které vládnou na základě mylné interpretace islámu, a Západ ohrožující islámské hodnoty. Boj proti oběma měl být veden souběžně. Po zahájení válek v Afghánistánu a Iráku začala al-Káida získávat nováčky nejenom pro náboženskou, ale i národní ideologii, a to v zemích okupovaných západními vojsky. Bin Ládin tak mohl založit odnože v mnoha muslimských zemích a opřít se o místní radikální skupiny, jejichž hlavním cílem byl hlavně boj proti vlastním vládám.

Usáma bin Ládin se narodil 10. března 1957 v Rijádu jako 17. z 55 dětí v bohaté rodině stavebního magnáta Muhammada bin Ládina, který pocházel z Jemenu. Na univerzitě v Džiddě studoval ekonomii a management a patřil k pilným studentům; později začal podnikat. Na univerzitě se poprvé setkal s učením radikálních islamistů, což vyústilo v jeho odchod do Afghánistánu po sovětské invazi v roce 1979. Zde organizoval dobrovolníky, zakládal výcvikové tábory a v boji proti sovětské okupaci země spolupracoval i s americkou CIA.

Již v roce 1988 založil síť al-Káida (Základna), kterou vedl a které poskytoval finance na zbraně a komunikační techniku. Původně malá skupina se začala rychle rozrůstat v polovině 90. let údajně na popud jedné Usámovy myšlenky: když se globalizuje svět, musí se globalizovat i teroristické hnutí. Vůdcem sítě nebyl ale Usáma sám, řídil ji společně s Egypťanem Ajmánem Zavahrím a dalšími veliteli.

Usáma bin Ládin jako mladý hoch a ve středních letech Usáma bin Ládin jako mladý hoch a ve středních letech | archiv Blesku

Po odchodu sovětských vojsk z Afghánistánu v roce 1989 a vypuknutí první války v Perském zálivu v roce 1991 se Usáma obrátil proti USA a vyhlásil „svatou válku“ (džihád) Spojeným státům, Západu a „sionisticko-křižácké alianci“. Od roku 1991 měl zakázán pobyt v Saúdské Arábii (byl zbaven saúdskoarabského občanství), do roku 1996 žil v Súdánu, pak se vrátil do Afghánistánu (pod ochranu tehdejšího vládnoucího hnutí Tálibán).

Pevnost, v které se ukrýval nejhledanější terorista na světě. Pevnost, v které se ukrýval nejhledanější terorista na světě. | Profimedia.cz

Spolu se 150 radikálními duchovními vytvořil v únoru 1998 Světovou islámskou frontu džihádu proti Židům a křižákům a vyhlásil fatvu proti Američanům: „Zabíjení Američanů a jejich civilních a vojenských spojenců je náboženskou povinností pro každého muslima, ať jsou v jakékoli zemi, až do doby, než bude od těchto skupin osvobozena (jeruzalémská) mešita al-Aksá a než jejich armády opustí muslimskou půdu.“

Kromě útoků ze září 2001 v USA byl Usáma spojován i s útoky proti americkým základnám v Saúdské Arábii, s útokem v egyptském Luxoru v listopadu 1997 (58 mrtvých), pumovými útoky na americká velvyslanectví v Keni a Tanzanii v srpnu 1998 (224 mrtvých), atentátem na americký torpédoborec USS Cole v jemenském Adenu v říjnu 2000 (17 mrtvých), atentátem na indonéském ostrově Bali v říjnu 2002 (202 mrtvých) či se sérií pumových útoků v Madridu v březnu 2004 (191 mrtvých).

Podle dostupných údajů se majetek Usámy odhadoval nejméně na 270 milionů dolarů, i když jej v roce 1994 jeho miliardářská rodina prý vydědila. Velkou část jmění získal Usáma údajně obchodem s drogami.

Usáma bin Muhammad bin Avad bin Ládin, jenž proslul výroky jako „Řešením je džihád a svištění kulek“ či „Naším cílem je každý americký muž. Vyzýváme muslimy, aby využili majetek k džihádu a pro hnutí odhodlaná zabíjet Židy a křižáky“, měl údajně čtyři až pět manželek a na 20 dětí. Poprvé se oženil již v 17 letech se svou sestřenicí ze Sýrie, popáté se údajně oženil koncem července 2000 s jemenskou dívkou v Afghánistánu.

Speciální americké komando jej zabilo v květnu 2011. Pětileté výročí se americká CIA rozhodla „oslavit“ jakýmsi přímým přenosem z této vojenské akce. Od neděle na svém Twitteru informuje o jednotlivých krocích armády, jako by probíhaly právě teď. Už se na ni za to však snesla kritika, někteří uživatelé označili takové počínání za trapné a groteskní.

kareI_kIafunda ( 2. května 2016 17:48 )

Problém levného okopírovaného čínského zboží spočívá mj. také v tom, že zejména evropské firmy musí dodržovat nesmírné množství užitečných i zbytečných předpisů, které neúměrně komplikují a zdražují produkci, takže čínské výrobky tak mohou být mnohem levnější. Nevím, jaké předpisy platí v USA, ale také je to tam asi přísnější než v Číně, což má pak pochopitelně dopad na výslednou cenu. Co se týče manipulace s kursem čínské měny, to je jiná kapitola - a abychom byli spravedliví, ČNB se snaží provádět něco podobného (a našemu exportu to skutečně pomáhá); my jsme ovšem pod rozlišovací úrovní pana Trumpa (pokud mu něco neprozradila jeho exmanželka

baIika ( 2. května 2016 17:44 )

Čína znásilňuje USA a Evropu svou nepoctivou obchodní politikou, tvrdí Trump

baIika ( 2. května 2016 17:42 )

Doslova tak!!

kareI_kIafunda ( 2. května 2016 17:41 )

Za všechno může Rus, každý sedmý je muslim.

sakajeva ( 2. května 2016 16:36 )

Před 5 lety určitě žádný Usáma bin Ládin nezemřel. Někdo říká, že zemřel už 2001. Ale viděl ho někdy někdo? Existoval vůbec? Bůh ví, kdo vlastně byl na těch několika záběrech, které známe. Amíci prostě usoudili, že už tohoto nepřítele nepotřebují, tak ho pohřbili, prý do moře. Kdyby opravdu měli takovou mrtvolu, vozili by ji po celém světě a hlasitě by křičeli: heleďte jací jsme úžasňáci. Ale kde nic, tu nic, jen špatně vymyšlený příběh o smrti, který vůbec nedává smysl.

Zobrazit celou diskusi