Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Nelíbejte se, varovali těhotné ženy Brazilci. Karneval to ale neohrozilo

Autor: ČTK, tmp - 
6. února 2016
19:10

Brazilské zdravotní úřady varovaly těhotné ženy, aby si kvůli epidemii viru zika „dvakrát rozmyslely“, s kým se líbají. Varování přišlo právě v den, kdy v Brazílii začal slavný karneval, největší svého druhu. Jen první den si nenechalo ujít na pět milionů lidí.

Nová vlna varování se objevila poté, co vědci zjistili přítomnost živého viru zika ve vzorcích slin a moči; to by mohlo znamenat, že se virus může šířit i prostřednictvím tělesných tekutin. Zatím je potvrzený jen přenos nákazy komáry.

K výzvám se připojili i činitelé OSN, podle nichž by řada převážně katolických zemí Latinské Ameriky měla zmírnit protipotratové zákony a umožnit tak ženám ukončit těhotenství, pokud mají obavy, že by jejich plod mohl být poškozený vzácným defektem nedostatečně vyvinutého mozku, který je s nákazou virem zika spojován, informovala dnes agentura AP.

Karneval začal ve velkém stylu

Páteční oznámení a varování byla zveřejněna v den, kdy v Brazílii začal karneval – pětidenní slavnost, které se účastní miliony lidí. Součástí karnevalu jsou i alkoholem překypující večírky, během nichž je hlavní zábavou snaha políbit tolik lidí, kolik je jen možné.

Zhruba pět milionů lidí podle argentinského serveru Infobae si nenechalo ujít první den slavností. Lidé v pestrobarevných oblecích již tančí v ulicích. Karneval začal jako každoročně předáním symbolického klíče od Ria karnevalovému králi Momovi.

„Mám strach, to ano, ale stejně jako ostatní se budu líbat jako vždycky,“ řekla agentuře AFP osmadvacetiletá Beatriz de Souzaová. Podle starosty Ria Eduarda Paese se lidé snaží bránit komářímu štípnutí, které je může virem zika nakazit. Ale jak tvrdí Paes, kdo žije v Brazílii, ví, že horečka dengue, kterou přenáší stejný komár, je mnohem horší.

Ať se lidé natřou repelenty a jdou se bavit,“ řekl novinářům Pedro Figueira, jenž má na radnici na starosti cestovní ruch. Podle něj je město plné, hotely jsou obsazené z devadesáti procent. Figueira dodal, že během olympijských her bude situace s komáry mírnější, neboť v zemi bude zimní období a komáři se nebudou množit.

Nákaza virem zika se objevila v Brazílii loni na podzim a postupně se rozšířila do více než dvacítky zemí amerického kontinentu. Příznaky nemoci jsou obvykle spíše mírné (vyšší teploty, vyrážka, bolesti hlavy a kloubů). Nebezpečí ale hrozí těhotným ženám, neboť infekce podle podezření možná způsobuje u dětí mikrocefalii (nedostatečný vývoj mozku).

Od pondělí platí kvůli viru celosvětový stav nouze, který Světová zdravotnická organizace (WHO) naposledy vyhlásila v roce 2014 kvůli ebole. Proti viru zika dosud neexistuje účinný lék a ani vakcína, na níž brazilští vědci nyní spolupracují s výzkumníky v USA. Vývoj vakcíny ale může trvat i tři až pět let.

Video Vše o viru zika: horečka, vyrážka a deformace mozku dětí - Tomáš Polák, Matěj Šrám
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi