Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Na ziku už testují i Češky. Nemoc nešíří jen komáři, nakazit se dá i sexem

Autor: val - 
3. února 2016
08:33

Nové komplikace se vyskytly v boji proti šíření nebezpečného viru zika. V americkém Texasu totiž v úterý potvrdili nemoc člověku, který se nakazil při pohlavním styku. Dosud se mělo za to, že virus přenáší výhradně jeden druh komára.

Dotyčný člověk žije v oblasti Dallasu. Podle tamního zdravotnického centra nikam necestoval a nakazil se až poté, co měl sex s jiným člověkem, jenž se vrátil z Venezuely. Tam virus zika řádí.

„Nyní, když víme, že virus zika může být přenášen sexem, rozšiřujeme naši kampaň pro vzdělávání veřejnosti v ochrany sebe sama,“ konstatoval ředitel centra Zachary Thomson. „Vedle sexuální abstinence je kondom nejlepší prevencí před sexuálně přenosnými chorobami,“ dodal.
Virus zika způsobuje, že se nakaženým matkám rodí děti s výrazně menší hlavou, což je často zapříčiněno nedostatečně vyvinutým mozkem. Virus zika způsobuje, že se nakaženým matkám rodí děti s výrazně menší hlavou, což je často zapříčiněno nedostatečně vyvinutým mozkem. | ČTK, EPA, Reuters
Virus pravděpodobně způsobuje mikrocefalii, tedy vývojovou poruchu, která předčasně ukončuje růst mozku lidského plodu. Světová zdravotnická organizace (WHO) v úterý vyhlásila celosvětový stav nouze a varovala před šířením viru do Afriky a Asie, tedy na kontinenty s nejvyšší porodností na světě.

Nechávají se testovat i Češky

Mezitím už se o virus začaly zajímat i české ženy. Vedoucí Národní referenční laboratoře v Ostravě Hana Zelená uvedla v České televizi, že do středy otestovali dva vzorky, zatím se ale nákaza v České republice neobjevila. „Každý den mi telefonuje minimálně několik osob. Jsou to lékaři, kteří se ptají, ale jsou to i samotní lidé nebo příbuzní žen, které jsou těhotné a přijely z dovolené třeba z Karibiku a mají obavy. Ty telefonáty jsou v současné době na denním pořádku,“ uvedla.

Brazílie bojuje s virem zika, který ohrožuje novorozence. Brazílie bojuje s virem zika, který ohrožuje novorozence. | ČTK, EPA, Reuters

V tuto chvíli jsou prý schopni virus odhalit pouze tehdy, kdy u pacienta probíhá, a má jej tedy v krvi. Zdravotníci teprve čekají na dostatek souprav, které umožní nakažení detekovat i zpětně.

Proti viru zika dosud neexistuje účinný lék a ani vakcína. Podle WHO je její výroba otázkou spíše let než měsíců. Zatím nejsou jasné všechny způsoby, jimiž se virus přenáší.

Více o viru zika najdete zde

koko365 ( 3. února 2016 15:46 )

 Text: Člověk v USA chytil ziku po sexu s jiným člověkem, ty homéři mají hned všechny nemoci jako první

Zobrazit celou diskusi