Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Putin si mne ruce. NATO snižuje obranu pobaltského vzdušného prostoru

Autor: mb - 
6. srpna 2015
05:10

NATO ustupuje Rusku, nebo to tak aspoň vypadá. Od září totiž NATO sníží počet leteckých hlídek nad Estonskem, Lotyšskem a Litvou o polovinu. A to i přes varování pobaltských států o údajné hrozící agresi ze strany Ruska.

„Od 1. září bude na hlídkování pobaltského prostoru vyčleněno 8 letounů,“ oznámila mluvčí NATO Carmen Romero. V současnosti však vzdušný prostor střeží 16 letadel, jedná se tak o snížení stavu o polovinu. „I tak se bude jednat o dvojnásobný počet strojů v porovnání s tím, kolik jich hlídkovalo v Pobaltí před ukrajinskou krizí,“ odmítá případné obavy Romero.

Kreml potěšen

Postupné přibližování NATO k ruským hranicím a zvýšená aktivita aliance vyvolává v Kremlu ostražitost. Vojenské cvičení NATO Rapid Trident na Ukrajině, kterého se v červenci účastnili vojáci 18 zemí, ruské ministerstvo zahraničí označilo za provokaci.

„Vojenské cvičení je jasnou demonstrací provokativní strategie NATO, která podporuje jednání kyjevské vlády na východě Ukrajiny,“ stálo v oficiálním ruském prohlášení. "Ústup" NATO tak jistě "ruského medvěda" potěší.

Jde o peníze

Rozhodnutí NATO ale podpořili i Litevci. Údajně se nejedná o ústup Rusku, cílem je úspora peněz. „V poslední době jsme nezaznamenali narušení vzdušného prostoru. Na základě těchto faktů došlo k rozhodnutí, které má zajistit efektivnější využívání techniky,“ prohlásil litevský ministr obrany Jouzas Olekas (59).

Dle ministra rozhodnutí bezpečnost Litvy neohrozí, ale na začátku července mluvil Olekas zcela jinak: „Znepokojuje nás dramatický nárůst případů, kdy ruské bombardéry narušují náš vzdušný prostor. Musíme posílit obranu. Nemůžeme vyloučit, že Putin brzy zaútočí na pobaltské země,“ pronesl dramaticky litevský ministr obrany.

gabreta ( 6. srpna 2015 10:54 )

Ani ze srandy. Ale docházejí penízky. Ony ty jejich agrese a rozesí.rání po celým světě jsou dost drahý, hlavně pro nejzadluženější stát!!!

lipno ( 6. srpna 2015 08:22 )

Probůh, NATO dostalo rozum ?

provokaterka ( 6. srpna 2015 05:19 )

Jediný kdo napadá celý svět jsou USA,díky jim tu máme desetitisíce uprchlíků.

Zobrazit celou diskusi