Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prezident Porošenko tvrdí: Rusko může napadnout Finsko i Pobaltí

Autor: mb - 
3. srpna 2015
19:14

Ukrajinský prezident Petro Porošenko (49) se bojí Ruska a varuje před expanzí do Evropy. Porošenko poskytl rozhovor rakouskému deníku Kurier a tvrdí, že si prezident Vladimir Putin (62) brousí zuby na Evropu.

„Jestli je možné, že Putin napadne Finsko? Ano! Že napadne pobaltské země? Ano! Že napadne země v okolí Černého moře? Ano!“ myslí si Porošenko. Ukrajinský prezident pak dodal, že na východě Ukrajiny se bojuje za „svobodu, demokracii a bezpečnost Evropy“. Není to poprvé, co prezident Porošenko varuje před údajnými plány Ruska na agresi.

Nesmysl, tvrdí Rusko

Prezident Putin přitom podobné úvahy již jednou vyvrátil: „Myslím si, že jen (psychicky) nemocný člověk, a to pouze ve snu, si dokáže představit, že Rusko najednou napadne NATO. Některé země prostě zneužívají strachu z Ruska a hrají roli jakýchsi „přifrontových“ zemí. Za odměnu pak chtějí materiální, vojenskou a finanční pomoc.“ Ruský prezident naopak obvinil NATO, že se přibližuje k ruským hranicím: „Nikam se neposouváme. Infrastruktura NATO se přibližuje k našim hranicím, včetně té vojenské. A to má být projevem naší agrese?“

Porošenko umí překvapit

Není to poprvé, co ukrajinský prezident Petr Porošenko šokuje.  „Nyní se na našem území na příkaz Putina nachází 200 tisíc mužů, kteří mají k dispozici těžkou techniku, sofistikovaný raketový systém i protiletecké zbraně,“ prohlásil Porošenko v červenci pro italský deník Corriere della Sera. Cifra zaskočila bezpečnostní experty, armáda o síle 200 tisíc mužů by jistě neunikla pozornosti pozorovatelům OBSE, kteří se na východě Ukrajiny nacházejí.

Pobaltí s Porošenkem

Porošenko ovšem tentokráte není sám, kdo vyjadřuje obavy z možného napadení Ruskem. Podobná varování zaznívají z úst politiků tří pobaltských zemí, kde žije početná ruská menšina. V Lotyšsku, kde se zhruba třetina lidí hlásí k ruské národnosti, je situace nejhorší.

Rusové tvrdí, že jsou ze strany lotyšských úřadů diskriminováni. Lidem, kteří se v zemi narodili a žijí v Lotyšsku již několik generací, totiž vláda odmítá dát občanství, dokud se nenaučí lotyšsky. Takové obyvatele pak označuje za „neobčany“.

makmark ( 3. srpna 2015 20:31 )

ale aspoň se nervou a nefackují, jak v tom jejich ukrajinskem "parlamentu"

eseteset ( 3. srpna 2015 20:26 )

Zatím všechno, co řekl tento pán, byly jen kecy a lži. Jde mu o korejtko, fašisti se mu vzbouřili, tak opakuje jedinou mantru, kterou zná. A naše média mu to samozřejmě žerou. Přitom nepřítel je před branami a Rus to stopro není.

japos22 ( 3. srpna 2015 20:17 )

Dlouho už čt nepředvedla analýzu o ukrajinském hospodářství - jestli ten Dvořák není zaprodanej zmrrd

ermino ( 3. srpna 2015 20:11 )

To sedí, říkají to ti praví. Takhle lhát lidem do očí a přitom kolaborovat se skutečným agresorem (USA)- to už je vrchol drzosti.

luder ( 3. srpna 2015 20:03 )

Porošenko je hnusnej lhář! Pokud nebude samotné Rusko nikým napadeno, tak se do nikoho montovat rozhodně nebude. Jsou to jenom účelové Porošenkovy žvásty!

Zobrazit celou diskusi