Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Případ Mubarak: Přežil šest atentátů, svrhla ho ulice

Autor: ČTK, pet, INT - 
11. února 2011
22:22

Neodejde z funkce, dokud nezemře, říkávali Egypťané o svém prezidentovi Husní Mubarakovi (82). Přežil šest pokusů o atentát, těžkou nemoc a nedávnou operaci žlučníku. Že ho nakonec z trůnu svrhne bouřící ulice, si nepředstavoval ani v těch nejhrůznějších snech.

Husní Mubarak (82), celým jménem Muhammad Husní Saíd Mubarak, se narodil v květnu 1928 na severu Egypta v rodině soudního úředníka. Vystudoval vojenskou akademii a taky vojenskou leteckou akademii, na které učil. Mubarak, který byl  jedním z prvních pilotů nadzvukových stíhaček a bombardérů v Egyptě, se v roce 1972 stal vrchním velitelem letectva, náměstkem ministra obrany a později viceprezidentem.

Úřadu hlavy státu se Mubarak chopil v září 1981 a setrval zde bez osmi měsíců pět volebních období. Pro jeho tvář, která nevyřazuje žádné emoce, získal přezdívku Sfinga. Zatím poslední egyptský prezident, který čelil kritice za to, že omezuje svobodu slova, přežil nejméně šest pokusů o atentát, naposledy v roce 1995 na summitu Organizace africké jednoty v etiopské Addis Abebě.

Byl vnímán jako diktátor, který brutálně potlačuje a šikanuje opozici i jako zkorumpovaný politik, který se rád obklopuje luxusem. Na kontech v USA a ve Švýcarsku má v přepočtu 70 miliard korun, luxusní domy a hotely na Manhattanu a v Paříži. V jeho honosné vile v přímořském letovisku v Šarm aš-Šajchu u Rudého moře si podávali ruce významní politici a hlavy státu, jako například britský expremiér Tony Blair.

Věčnost mu měl zajistit jeho syn Gamal, s nímž Mubarak počítal do letošních plánovaných voleb jako se svým nástupcem. Už se tak nestalo. Egypťanům, z nichž až čtyřicet procent živoří pod hranicí chudoby, došla trpělivost a svému prezidentovi poslali jediný vzkaz: Odejdi!


Osmnáct dní, které vedly k jeho sesazení

25. ledna: Začaly protivládní protesty za účasti asi 15 tisíc lidí, z toho 10 tisíc v Káhiře. V Káhiře zemřel policista, v Suezu tři mrtví, stovky lidí byly zadrženy.

26. ledna: Další protesty navzdory tomu, že je úřady zakázaly. Další tři mrtví, 500 zatčených.

27. ledna: Násilné protesty převážně mimo hlavní město.

28. ledna: Proti demonstracím v Káhiře tvrdě zasáhla policie, úřady nasadily i armádu. Do čela protestů se postavil egyptský politik a nositel Nobelovy ceny za mír Muhammad Baradej, který se vzápětí ocitl v domácím vězení. V zemi byla ochromena internetová síť. V Káhiře, Suezu a Alexandrii vyhlášen zákaz nočního vycházení.

29. ledna: Mubarak oznámil rozpuštění vlády a slíbil demokratické reformy. Vyskytly se případy rabování. Mubarak jmenoval novým premiérem Ahmada Šafíka a poprvé za 30 let obsadil funkci viceprezidenta, kterým se stal šéf tajné služby Muchabarat Umar Sulajmán.

31. ledna: Mubarak vyměnil třetinu ministrů ve vládě včetně ministrů financí a vnitra, armáda oznámila, že nepoužije síly proti účastníkům demonstrací.

1. února 2011: Více než milion lidí demonstroval v celé zemi za odchod Mubaraka, ten pouze přislíbil, že nebude znovu kandidovat v podzimních volbách hlavy státu.

2. února: V Káhiře potyčky mezi stoupenci a odpůrci Mubaraka.

3. února: Egyptská vláda se pokusila o vstřícné kroky, premiér se omluvil za násilí a viceprezident ujistil, že ani Mubarakův syn nebude usilovat o prezidentskou funkci. Protesty pokračovaly.

5. února: Podal demisi výkonný výbor vládnoucí Národní demokratické strany (RDC) včetně zástupce generálního tajemníka RDC Gamála Mubaraka, syna prezidenta.

6. února: Viceprezident Umar Sulajmán jednal se zástupci opozice, mezi nimiž byli poprvé i členové dosud zakázaného islámského Muslimského bratrstva. Podle Human Rights Watch zahynulo při protestech do 8. února nejméně 297 lidí. Z dovolené v Egyptě se vrátili poslední Češi.

10. února: Státní televize oznámila, že Mubarak se chystá večer vystoupit se zásadním projevem. Nakonec však zopakoval to, co v předchozích dnech – kandidovat už nehodlá, ve funkci zůstane.

11. února: Mubarak po třiceti letech ve funkci prezidenta skončil.

jakub-moravec ( 12. února 2011 07:27 )

že se egyptskému lidu nepodařilo Mubaraka pověsit, teď jím bude škodit jak jen bude moci. Kdoví kolik peněz měl v kufříku když utíkal, do jednoho malého ručního kufříku se vejde 1 milion dollarů. Kdo ví kolik peněz měl na hotovosti doma. Když Američané polapili Husseina, měl u sebe 600 milionů dolarů, to bylo pro něho jen takové kapesné. Že Mubarak přežil 6 atentátů, to není tak moc, Hitler jich přežil 40. Na Mubaraka měli o atentát požádat americkou CIA. Egypt žil ve velké chudobě a takový krutovládce měl pro svou rodinu 70 miliard dolarů. A tady někteří naší dopisovatelé psali, že Egypt nedělá dobře s tou revoluci a že budou ještě na Mubaraka vzpomínat, prý za jeho vlády tam byl mír a podobné kecy.

gogo ( 11. února 2011 21:07 )

Mohl viset...

Zobrazit celou diskusi