Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Katka z dokumentu Třeštíkové: Ukázala, kde žije. Dochází na léčbu, dál ale fetuje

Autor: ljš - 
2. října 2017
12:08

Přežívá ve stanu vyrobeném z plachty, má zničená játra a dceru nemůže vídat. Přesto nebo právě proto se Katka (40), narkomanka ze slavného dokumentu režisérky Heleny Třeštíkové, začala z drogové závislosti znovu léčit. Na metadonovou terapii dochází už rok a čtvrt.

Katka žije už tři čtvrtě roku s přítelem v provizorním stanu vyrobeném z nasbíraných věcí a kusu plachty. „Je to tu pro někoho možná příšerný, ale jsem ráda, že na mě neprší,“ řekla reportérce pořadu České televize 168 hodin.

Už rok a čtvrt dochází do Nemocnice Na Bulovce na metadonovou terapii. Došlo jí totiž, že dávno balancuje nad propastí. „Dneska je mi čtyřicet a už to prostě kolem mě jenom umírá. Teďka už přichází řada na mě, že jo...,“ uvědomuje si. „Mám prostě kousek do cirhózy jater, ty začnou tvrdnout a pak už je jenom smrt. A to já umřít nechci,“ dodala.

Bere pervitin

Vyhráno ale rozhodně nemá. Díky metadonu se sice dokázala zbavit závislosti na heroinu, s pervitinem ale pořád bojuje. „Že si nedám, to mi problémy nedělá. Naposled jsem si ho dala včera a zrovna teda ještě dneska, to jako jo. Ale ne nějak jako, tak normálně,“ vykládala nesouvisle v reportáži.

„To není dobrá zpráva. Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že ona na drogách strávila podstatnou část svého života. A v metadonovém programu je tuším necelé dva roky, tzn. že je na samém počátku,“ vysvětlil ředitel a vedoucí lékař Drop Inu Jiří Presl.

Katku však motivuje úspěch jiné narkomanky. „Nejdřív chci zkusit snižovat ten metadon. To se podařilo teďka mojí kamarádce, ta to vysnižovala úplně do nuly a je už skoro měsíc z toho metadonu... a dalo to,“ vyprávěla. Na terapii s ní chodí i její přítel, s nímž žije dva a půl roku. „Nebral pět let, se mu to podařilo, takže má ty zkušenosti, to je právě dobrý. Právě chceme zkusit přestat brát. Když to nevyde, tak půjdem každej svojí cestou,“ řekla.

Dcera

Dalším cílem pro Katku je vrátit se na ubytovnu, kde už dva roky žila, pak ale skončila zase na ulici. Na to ale potřebuje peníze. Krást a prodávat se prý už přestala. V současné době je přihlášená na úřadu práce a bere podporu dva tisíce korun. „Chtěla bych brigádu, třeba to balení časopisů, dávat něco do krabic...,“ přeje si.

Práce a dobré bydlení jsou totiž podmínkou, aby se mohla znovu vídat se svou dcerou, o kterou se stará babička. „Já jsem takhle venku, že jo, ty bakterie a bacily... Tak máma tu Terezku ochraňuje, což je dobře a já to chápu, takže až budu na nějaký ubytovně a budu na tom trošku jinak, sekat tu latinu, tak bude zase možnost být v tom kontaktu,“ vysvětlila Katka.

Reportáž o Katce si můžete pustit ZDE››

moiaza ( 3. října 2017 18:12 )

Smažka a smažáci mě nezajímají. Hubit, hubit, hubit!

jiznicechy ( 2. října 2017 21:33 )

Když VZP vyhodila 4 miliardy do IZIPU, pořádala si za to golfové turnaje - nikdo za to nemohl a jelo se vesele dál. Takže tahle paní je jen kapička v černé díře, kam se sypou naše daně.

Babu141 ( 2. října 2017 19:59 )

 Porod dítěte drogově závislé matky, která má žloutenku typu C, stojí pojišťovnu více,než 400 tisíc.Poté následuje speciální péče o dítě, které je díky fetování matky taktéž závislé a projevují se abstinenční příznaky.Metadonovou léčbu, která je finančně nákladná, těmto "přínosům společnosti"platí všichni, kdo platí daně.Opravdu raději nevědět, o kolik peněz tato "celebrita" připravila všechny nemocné, na jejichž léčbu nezbyly peníze.

Inka ( 2. října 2017 19:36 )

... mlžení, za které ještě dostává zaplaceno ! Zaplatí si ubytovnu ?! Ne !!! Koupí drogy...tato troska už mele z posledního a hodně mě zajímá, kdo a za co jí bude ZDARMA léčit. Za celý život neodvedla ani korunu na zdravotní pojištění !

hirenaa ( 2. října 2017 17:15 )

takhle se dobrovolne zahrabat do hrobu zaziva, zadny soucit, muze si za to sama

Zobrazit celou diskusi