Vše začalo zrušenou svatbou dcery Strnadových, což mělo za následek velkou krizi mezi Ivanou (58) a Václavem (61). „Našel jsem Ivanu v kuchyni, dívala se nepřítomným pohledem ven a držela v ruce nůž. Bylo to něco strašného. Sousedé zavolali policii, normálně mě zatkli,“ vzpomíná v dokumentu Václav. „Já o tom nechci mluvit, asi to tak mělo být...“ bránila se vzpomínkám Ivana.

„Mezi rodiči se rozhořel dramatický konflikt. Natočili jsme něco v krizové situaci s Václavem a Ivana řekla, že nás už nechce vidět. Její muž naopak pokračovat chtěl,“ prozradila režisérka Třeštíková. „Já jsem nějakou dobu dělala mrtvého brouka. Asi půldruhého roku jsme se neviděli, emoce se uklidnily. Pak jsem Ivaně zavolala a pokračovali jsme naštěstí dál. Byly to nejtěžší chvíle celého projektu,“ dodala.

Stejně jako další protagonisty časosběrných dokumentů z cyklu Manželské etudy se Třeštíková seznámila se Strnadovými na matrice. Psal se rok 1980 a režisérku oslovil Krátký film, jestli by nenatočila příběhy několika manželských párů.

Tématem tehdy mělo být zkoumání příčin rozvodovosti mladých manželství. „Naše protagonisty jsme našli, když si přišli zadat termín svatby – bylo to vlastně zcela náhodné setkání, nebyli nijak speciálně vybíráni,“ prozradila dokumentaristka.

Za 35 let, co Strnadovy sledovala filmová kamera, se manželům narodilo pět dětí a vybudovali firmu s nábytkem. Zažili si ale i špatné chvíle, jako například už zmíněnou zrušenou svatbu dcery.

„Vybrat pro filmový tvar právě Strnadovy bylo naší společnou volbou s producenty. Zdálo se nám, že v příběhu této rodiny se zrcadlí několik důležitých témat. Kromě manželských vztahů jsou to vztahy s dětmi, víra ve vlastní schopnosti a odhodlání vzít život do vlastních rukou a podnikat,“ vysvětlila režisérka Třeštíková, která sleduje osudy i dalších manželských párů. Dokumenty pak v rámci cyklu Manželské etudy odvysílá během příštího roku Česká televize.

Fotogalerie
9 fotografií