Dramaturgyně Kateřina Jonášová vybrala a přeložila texty, hostující Alžběta Hanzlová je autorkou scény a kostýmů. Pohybovou spolupráci měl na starost Tomáš Rychetský. Představení kombinuje principy dokumentárního a pohybového divadla.

Inscenace se snažila najít odpovědi na aktuální otázky. Například, proč se mladí lidé obracejí proti své kultuře a jsou ochotni za zničení jejích hodnot zabíjet a umírat. Může to být frustrace, osamocení, vliv médií či rodiny, přátelství s vymývači mozků, zmatek a nedostatečné vybití mužské agresivity? Odpovědi tvůrčí tým hledal v příbězích matek, z jejichž synů se stali bojovníci Islámského státu, v autentických výpovědích, které tyto matky poskytly světovým médiím.

"Matky stály v centru naší pozornosti. Pohled jejich očima dává tématu univerzální lidský rozměr. Nepotřebujeme tedy přebírat drastický jazyk mediálních obrazů. K dosažení emocí nám stačí jemnější divadelní jazyk," vysvětlil Šimák. Matky podle něj mohou hrát zásadní roli při zastavení dalšího šíření islámského radikalismu - pokud budou mít správné informace, pokud si včas uvědomí, s čím si jejich děti zahrávají. Pokud se dozvědí, že korán cestu džihádu bez matčina svolení zakazuje.

"Teplota 3100 stupňů Celsia vzniká v okamžiku odpálení trhaviny. Tuto teplotu tedy zažívá tělo sebevražedného atentátníka," uvedla k názvu inscenace mluvčí divadla Mirka Kvíčalová. Představení, na které by mělo navazovat setkání s tvůrci a odborníky na dané téma, podle ní Horácké divadlo cíleně nabízí středním školám. "Máme už naplánovaných asi pět repríz, budeme reagovat na zájem diváků," dodala mluvčí. Horácké divadlo by podle ní chtělo připravit nějaké dokumentární drama každou sezonu.