Drogový dealer (40) z Plzně se specializoval na pervitin a za posledních pět let si vybudoval stálou klientelu. „Měl čtyři pravidelné zákazníky ve věku 22 až 36 let. Dvěma zákaznicím a jednomu muži pak drogu poskytoval nezřídka i zdarma jako úhradu protislužby, kdy se většinou jednalo o služby sexuálního charakteru,“ popsala policejní mluvčí Hana Štefflová.  

Hrozí mu až 10 let za mřížemi, v drogové branži totiž není žádným nováčkem.  „K tíži mu při stanovení výše trestu možná bude i fakt, že se jedná o recidivistu, který byl v roce 2010 za drogovou kriminalitu pravomocně odsouzen podmíněně k třiceti měsícům za mřížemi se zkušební dobou do prosince roku 2015,“ vysvětlila Štefflová.

Čtveřice dealerů, dvě ženy (26 a 37) a dva muži (32 a 30), zase zásobovali fetem jednu z obcí nedaleko Stříbra na Tachovsku. Mladší z mužů prodával drogy minimálně patnácti zájemcům. Fet obstarával od druhého muže a starší z žen. „Při zadržení u sebe měl tři plastové obaly s pervitinem o celkové hmotnosti 2 gramy, a obálku s marihuanou o celkové hmotnosti 186 gramů,“ vypočetla policejní mluvčí Dagmar Jiroušková.

Starší žena si pervitin obstarávala od stejného dodavatele, poskytovala jí ho i mladší dealerka. „Pervitin a marihuanu pak dál prodávala minimálně od března loňského roku nejméně šesti osobám na různých místech tachovského okresu, nejvíce však v obci na Stříbrsku, stejně jako mladší z mužů,“ řekla Jiroušková.

Starší z mužů pak společně s mladší ženou prodávali pervitin v Kladrubech u Stříbra, kde oba žili. „Žena jej prodávala minimálně od počátku ledna letošního roku nejméně čtyřem osobám. Zadržený muž drogu prodával minimálně od srpna 2014 nejméně osmi osobám, distribuoval ji i v místě svého zaměstnání,“ doplnila Jiroušková s tím, že oba zároveň zásobovali drogou i další dva zadržené dealery.

Policisté při domovních prohlídkách objevili kromě marihuany a pervitinu i vybavení pro distribuci drog. „Šlo o drtičku na marihuanu, plastové lžičky, digitální váhu a několik plastových použitých i prázdných sáčků na přepravu drog,“ popsala Jiroušková. Zajistili také několik mobilních telefonů, finanční hotovost přes 3 800 korun a stravenky v hodnotě 3 000 korun, které »lidumilní« dealeři od feťáků ve finanční tísni přijímali místo peněz.

Třem z dealerů hrozí až pětileté tresty, čtvrté obviněné, mladší z obou žen, hrozí až deset let. Stejně jako plzeňský dealer už byla za drogový delikt odsouzená. „Policejní komisař proto v jejím případě dával podnět k návrhu na její vzetí do vazby. Ten však soud neakceptoval, a tak jsou všichni trestně stíhaní na svobodě,“ dodala Jiroušková.

Fotogalerie
4 fotografie